2019. augusztus 31., szombat

A halolajról

Miért fontos a halolaj számunkra? Kiknek kell szedni? 
Könnyebb lenne megmondani azt, hogy kiknek nem. Akik szívbetegséggel küzdenek, várandósoknak, kisgyermekeknek, kettes típusú cukorbetegséggel küzdőknek, különböző immun- betegségek esetén, Alzheimer-kórnál vagy asztmás megbetegedéseknél javasolt. A szív- és érrendszeri megbetegedések aránya egy 2017-es felmérés alapján 54% volt Magyarországon. (Forrás: https://medifilter.hu). Tudjuk hogy a helytelen táplálkozás, a testmozgás hiánya, a stressz ezt mennyiben befolyásolja. Azok között, akik rendszeresen fogyasztanak halolajat, kevesebb a stroke és a szívroham, mivel jobb a szervek vérellátása, ami segíti a szervezetet az öngyógyításban, valamint elősegíti az alacsonyabb vérnyomást. Halkan megemlíteném, hogy az edzés utáni regenerálódást is elősegíti a halolaj.
A nőknek szinte kötelezővé kellene tenni a szedését, mivel szebb tőle a bőr, a haj, és a köröm. Így is lehet harcolni az öregedés ellen! Nem beszélve arról, hogy csökkenti a menstruáció előtti kellemetlen tüneteket, ami miatt mindannyian a szelíd tündérből házi- sárkányokká válunk. Megemlíteném, hogy a DHA/EPA zsírsavak nagyon aktívak, elégetésükkel saját maguknál több energiát emésztenek fel. 
A gyerekeknek azért ajánlatos, mert a tanulmányok szerint eredménnyel alkalmazták hiperaktív és figyelem- hiányos gyerekeknél, segítette a motorikus képességek kialakulását, valamint jól alkalmazták olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek esetében is. Az iskolásoknak javítja a tanulási képességeiket és a memóriájukat, csökkenti az agressziót. Nem véletlen, hogy bizonyos magán óvodákban kötelezővé tették a szedését. Kismamaként is ajánlott a halolaj fogyasztása, mert az anya szervezetéből nyeri a magzat a DHA zsírsavakat, amik javítják a baba intelligenciáját, memóriáját, valamint látását. A szoptató anyáknak azért jó, mert az anyatejen keresztül eljut a csecsemő szervezetébe, akinek ekkor épül fel az idegrendszere. Ha jól működik az immunrendszer, akkor az a rákos sejteket elpusztítja, amik egyébként mindannyiunk szervezetében termelődnek. Tavaly az összes halálozást tekintve a daganatos maguk 27 %-kal. Ha az immunrendszer rosszul működik, akkor elszaporodnak a rákos sejtek. A halakban található Omega 3 - zsírsav mérgező a rákos sejtek számára, illetve a már kialakult daganatos megbetegedés esetén is csökkentette a rákos sejtek számát. 

Dr. Andrew Stoll (a Harwardi Orvosi Egyetem tanára) szerint az Omega 3 terápiával csökkenthető a terhesség utáni depresszió, különböző depressziós zavarok, a bipoláris zavarok, a figyelemcsökkenés és a memória problémák. 

Ha szervezetben hosszabb időn keresztül van gyulladás, akkor az kortizolt termel. A kortizol csökkenti a sejtek inzulinfelvételét, ami a cukor felszívódását segíti elő. Ilyen állapotban nagyon hamar kialakul az inzulin- rezisztencia, amely előszobája a kettes típusú diabétesznek. Dr Emst Schaefer, az amerikai Tufts University tanára több ezer 65 éves embert vizsgált meg. Rájött, hogy az Omega 3 jó hatással van az idős emberek gondolkodására, mert segíti az agyat megtisztítani az amyloid lerakodásoktól, amelyek az Alzheimer-kórt kísérik. A boncolások kimutatták, hogy az Alzheimer-kórnak is van egy gyulladásos eleme. Ahhoz, hogy az agyat megóvjuk a károsodástól, s az időskori szenilis demenciától, sok Omega 3-at kell fogyasztanunk. 

Figyelem! Csak minőségi olajat válasszunk, ami ellenőrzött helyről származik. A gyengébb minőségű olajok szardíniából készülnek, míg a jobbak lazacból. Komolyabb betegség esetén konzultáljon az orvossal. 


Horváth Erzsébet 
Gyógynövény szakértő 
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu 

Források https://medifilter.hu/2017/03/16/sziv-es-errendszeri/, http://magazin.lentifurdo.hu, http://omega3-6.hu/
https://www.facebook.com/eqology/, https://omega3specialista.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése