2019. augusztus 7., szerda

Az egyensúly nem csupán egy mítosz
Hogyan tudják a női vezetők megteremteni vagy visszaállítani a munka-, magánélet egyensúlyát? Megfelelő gondolkodásmóddal, megfelelő stratégiával és megfelelő információkkal élvezheted a privát életedet és folytathatod a szakmai álmaid megvalósítását is.

Sok nő érzi úgy, hogy bár sikeres a munkájában és otthon is, ehhez kétszer olyan keményen kell dolgoznia – sokan így is tesznek. Azonban az is megvalósítható, hogy úgy tartsunk fenn egy boldog és egészséges életet, hogy közben nem veszítjük el a józan eszünket. Nem kell visszavenni a szakmai célokból vagy hátrébb sorolni a személyes ambíciókat sem. Van rá mód, hogy sokkal hatékonyabb módon kapcsoljuk össze a munkahelyi- és a magánéletünket. Szóval el lehet érni, hogy ezek illeszkedjenek egymáshoz.

Az egyensúly azt (is) jelenti, hogy egyfajta nyugalommal és határozottsággal priorizáljuk az életünk különböző elemeit, ami aztán a megfelelő döntésekhez vezet bennünket, mind a saját magunk, mind a karrierünk és mind azoknak az embereknek a szempontjából, akik fontosak az életünkben.

Az elfoglalt vezetők problémája egyszerűen a túl sok tennivaló. A minta jól ismert a legtöbb dolgozó felnőtt számára: Tegyél bele egy napba mindent: a munkahelyet és egy csordultig tele délutánt és estét a családdal, barátokkal, edzéssel, jótékonykodással, személyes célokkal, fejlődéssel és tanulással, sőt hobbival is megspékelve - lehetetlen mindent megcsinálni. ÉS fárasztó is.

Azoknak a nőknek, akik ezekkel a dilemmákkal küszködnek, gyakran két lehetőségük van: Visszaadnak különböző felelősségi köröket a munkában, hogy az otthoni életüket támogassák, kockáztatva ezzel a szakmai céljaikat, vagy kétszer annyit dolgoznak, hogy azok is megvalósuljanak, miközben így teljesen a padlóra vágják magukat. Ilyen helyzetekben nem csak őket, hanem a barátaikat és a családjukat érinti ez a döntés. Hogyan lehet ez nyerő?

A dilemma feloldása 3 fontos dolgot igényel: a hitet, hogy meg lehet csinálni, egy új perspektívát és néhány jó, praktikus ötletet arra, hogyan lehetne nagyobb egyensúlyt teremteni az életünkbe.

Először is, hidd el, hogy meg lehet csinálni! Ugyanazok a tulajdonságok, amelyek jó vezetővé tesznek, egyben előnyt is jelenthetnek az egyensúly megteremtésében, olyanok többek között, mint: hangold össze a személyes és a szakmai elképzeléseidet, legyél határozott a prioritásaiddal kapcsolatban, vedd komolyan, amikor megtervezed, mit fogsz tenni a hatékonyság érdekében, kerülj tisztába az erősségeiddel és az értékeiddel kapcsolatban, tanulj-, ismerj meg egyre jobb rendszereket és építs egy személyes támogató csapatot magad köré, tudatosan és nyitottan keresd az új lehetőségeket.

Találj új perspektívákat! Nagyon sok, extrém módon elfoglalt életet élő vezetőnek sikerült már kialakítani/elérni, egy nagyon tudatos és békésebb gondolkodásmódot azáltal, hogy olyan készségeket és stratégiákat használnak, amelyek a magánéletükben és a munkájukban is működnek. Vezetőként már rendelkezel ezekkel a készségekkel, tekintsd őket erősségedként – egyszerűen alkalmazd és irányítsd úgy ezeket, hogy elérjék az életed más területeit is.

Legyél gyakorlatias a nagyobb egyensúly elérése érdekében! Az időd megtervezése és priorizálása, egy másik módja annak, hogy átvedd az irányítást és egyensúlyt teremts az életedben. Gondold át tudatosan, hogy mivel töltöd az idődet és döntsd el, hogy milyen feladatok fontosabbak a számodra és a cég számára, a többit pedig delegáld vagy felejtsd el. Ezáltal csökkenteni tudod a részvételedet a kevésbé értékes feladatokban. Meglepő lehet, de ténylegesen le tudod így csökkenteni az íróasztalnál töltött időt heti átlag 6 órára, a megbeszélések idejét átlagosan heti 2 órára, és gyakorlatilag így felszabadíthatod az időd egyötödét, ami egy munkanapot is jelenthet egy héten. Összességében több időd lesz arra, ami igazán számít az életedben. Képzeld el, hogy van egy teljes napod a héten, amit úgy töltesz el, ahogy szeretnél, időt és energiát szánva az életed különböző részeire, úgy, hogy semmi sem marad ki. Talán az egyensúly esélyt teremt mindenre!

<><><><><><><><><><><>

... és így aztán a megfelelő gondolkodásmóddal, a megfelelő stratégiákkal és a megfelelő információkkal élvezheted a privát életedet és folytathatod a szakmai álmaid megvalósítását is!

Király Gertrúd
Marshall Goldsmith Stakeholder Centered Coach. 

(Forrás:

www.kiralygertrud.hu,
 Joelle K. Jay)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése