2019. augusztus 3., szombat

„BOLDOGSÁG, gyere haza!”

Bizonyos elméletek szerint a boldogság nagymértékben azon is múlik, hogy mennyire van tele az életünk pozitív, örömteli pillanatokkal. Mitől függ, hogy érzelmileg és mentálisan a pozitív stratégiák határozzák meg a gondolatainkat és a tetteinket, vagy éppen a pólus másik vége, megélésként pedig a negatív pillanatok? Ez egyébként meghatározza azt is, ahogyan érzünk és ahogyan fogunk viselkedni egy adott pillanatban...
Mi mindenen múlik a boldogság?
Kezdjük azzal, hogy néz ki az, amikor főleg pozitív stratégiák vannak a puttonyunkban:

Ebben az esetben már eleve a gondolataink is pozitívok, mind a jelennel, mind pedig a jövővel kapcsolatban. Biztos jelként utal rá az is, hogy magabiztosak és nyugodtak vagyunk, biztonságban érezzük magunkat. Ezek következtében pedig türelmesek, barátságosak tudunk lenni a környezetünkkel.
Mivel az előzők alapján boldognak mondhatjuk magunkat, ez átterjedhet a körülöttünk lévőkre is. Ők pedig nem biztos, hogy meg tudják fogalmazni az okát, de imádnak velünk lenni.
Milyen ismertetőjegyei vannak, vagyis hogyan érezzük magunkat a negatív pólusban?
Vannak ugyan pozitív gondolataink és érzéseink, de sajnos nem döntő többségben. Jellemző, hogy szomorúak -, bizonytalanok vagyunk, és gyorsan leszünk dühösek vagy feszültek. Valamilyen szinten megkörnyékezhet bennünket a depresszió is.
Mennyire stresszes az életünk? Jelen van az aggódás vagy/és a félelem a mindennapjainkban? A fizikai tünetek, betegség formájában már a legerősebb jelek közé tartoznak!
Bármelyiket is érezzük ezek közül, könnyen előfordulhat, hogy túl nagy kihívásként éljük meg magát az életet és már eleve el sem hisszük, hogy bármi sikerülhet. Mindezek befolyásolhatják a viselkedésünket és zavarhatják azt is, ahogy kifejezzük az érzelmeinket. Így aztán lehet, hogy nem keresik sokan a társaságunkat.

A negatív életesemények, mások meggondolatlan vagy akár kegyetlen szavai és viselkedése, sajnos mind befolyásolhatja a boldogság szintünket. Belső monológjaink és gondolataink is drasztikusan tudják csökkenteni, vagy emelni a boldogság érzetet.

Fontos tudni, hogy elsősorban mi vagyunk a felelősek a saját gondolatainkért, és amikor azok pozitívok és „egészségesek”, akkor ez több szinten is visszaköszön.
Mit tehetünk azért, hogy tartósan a pozitív pólusban tartózkodjunk?
 • Legyünk kedvesek és figyelmesek a környezetünkkel!
 • A tetteink és a szavaink is tükrözzék azt, hogy törődünk a szeretteinkkel és a körülöttünk lévőkkel!
 • Egy szívből jövő mosoly nem kerül semmibe, viszont „ajtókat nyithat meg”!
 • Segítsünk, ha tudunk (elsősorban, ha kérik és el is elfogadják)!
 • Adjunk elismerést!
 • Tiszteljünk másokat!

… egy biztos, a boldogság érzetünk eltéveszthetetlenül visszatükrözi majd a módszereinket egy-egy nap végén.
Milyen dolgoktól mozdul ellenkező irányba a mutató?
Amikor:
 • kigúnyolnak valakit,
 • rosszindulat működik a háttérben,
 • kérik, de nem vagyunk hajlandók segíteni,
 • hiányzik a tisztelet (pláne, ha szándékosan),
 • a megfélemlítés eszközével él valaki.

Ezekben a helyzetekben nagyon hasznos lenne megérteni az adott viselkedés mögötti motivációt! Mit akar ezzel elérni? Mi a célja? Ugyanis így könnyebb kimozdítani a helyzetet a „zsákutcából”.

Egy-egy meggondolatlan szó vagy cselekvés pedig még mindig kijavítható egy gyors és őszinte bocsánatkéréssel!
Végül pedig hogyan tudjuk megvédeni azt, ami már megvan? – vagyis a boldogságot?
Mivel ez is az érzelmi és mentális egészség része, rendkívül fontos, hogy megtanuljuk megvédeni az addig összegyűjtött jó gondolatokat és érzéseket. Úgy képzeljük el, mint egy mentális pajzsot, ami megvéd attól, hogy ezeket „elvegyék” tőlünk.
Azokban a helyzetekben, amelyeket sértőnek, fájdalmasnak érzünk, amikor haragot vagy más módon kellemetlen dolgot tapasztalunk, tudatosan álljunk meg és gondoljuk végig, mi történik itt valójában, miről szólhat ez igazán stb., mert így tudjuk megakadályozni, hogy „lehúzzanak”. Ezáltal erősödhet meg a védőpajzsunk annyira, hogy elérjük azt a fajta rugalmasságot, amely az élet kihívásaival szemben szükséges.
 
Az is igaz, hogy ugyan minden helyzet más lesz, de a türelem és a gyakorlás segítségével, bízva a természetes védekezési ösztöneinkben, egyre gyakrabban fog sikerülni. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése