2019. augusztus 7., szerda

Hogyan hatnak a hormonok a bőrünkre változó korban, és mit tehetünk
Húsz-, harminc-, negyven- vagy ötvenévesen nem ugyanúgy öltözködik az ember, és természetesen nem ugyanúgy sminkel, nem ugyanolyan arc- és testkezeléseket vesz igénybe, nem ugyanolyan kozmetikai termékeket használ. Minden életkornak megvannak a maga jellemzői és minden életkorban megvannak az embernek a maga sajátos szükségletei, igényei, elvárásai. Az élet egyes szakaszaiban más és más tápanyagokra, másfajta védelemre, másfajta ápolásra van szüksége a bőrnek is. Ráadásul a megfelelő kozmetikumok kiválasztásánál az életkoron túlmenően figyelembe kell venni számos más tényezőt is.


Nem mindegy például, milyen életmódot folytat az ember, mennyi stressz éri, dohányzik-e vagy sem, mennyi időt tölt napon, mennyire szennyezett levegőjű a környék ahol él. Sokat számítanak a korral együtt járó hormonális változások és a gének által meghatározott örökletes tulajdonságok is.

A könnyebb eligazodás kedvéért, lássuk részletesebben, hogy mely életkorban milyen típusú készítményekre van leginkább szüksége a bőrnek.

20 éves korban a fiatal bőr esetében nem kérdéses, hogy mindenekelőtt hidratálásra van szükség.

A harmincas éveikben járó nők bőrén megjelennek az öregedés első jelei. A munkával járó fáradtságot és stresszt, valamint a külső környezet káros hatásait már nem tudja a bőr olyan gyorsan kiegyensúlyozni, mint fiatalabb korban. Ezért ennek a korosztálynak leginkább a fáradt bőrre való kezeléseket és készítményeket érdemes kipróbálniuk, amelyek helyreállítják a bőr egyensúlyát, és korrigálják a kialakuló első, apró ráncokat. Egyeseknél már a harmincas éveikben megjelennek az első mélyebb mimikai ráncok is. Ennek a korosztálynak heti egy alkalommal javasolt hidratáló maszkot is használni. Különös tekintettel figyelni kell a szem és a száj környékére, melyre már ebben a korban is érdemes ráncmegelőző kozmetikumokat használni.

40 éves korban bármilyen legyen is a bőrtípus, és bármilyen eredetűek legyenek is a ráncok, ugyanis ebben az életkorban a bőrben található kollagén- és elasztinrostok mennyisége és minősége már minden esetben megváltozott a korábbi életkorokhoz képest. Ezért a negyvenes éveikben járó nők számára főként olyan kezeléseket és termékeket kell kipróbálniuk, melyek serkentik a fibroblasztok működését, a kollagén és elasztinrostok termelődését, szabadgyök elleni hatóanyagot tartalmaznak, stimulálják a mikrokeringést és friss élettel telítik a bőrt.

50 éves korban, és azon túl. Ebben az életkorban a ráncok már mélyebbek, a bőr kisebb-nagyobb mértékben veszített feszességéből, megereszkedett és dehidratált. Egy egyszerű hidratáló krém természetesen már nem elegendő, itt már célzott kezeléseket kell alkalmazni a felszíni és mélyebb rétegekben egyaránt. A bőrfelszínnek tápláló hatóanyagokra és lifting hatású polimerekre van szüksége, a mélyebb rétegekben pedig rendkívül magas koncentrációban kell bejuttatnunk a hatóanyagokat. Az arckontúrok elmosódására mindenképp a remodelláló kezeléseket ajánlom. Ennek a korosztálynak külön figyelmet kell szentelnie a nyak és a dekoltázs ápolására.Tehát, nézzük összefoglalva, mi is történik 30 fölött, változókor idején?

Egyszerűen csak minden lelassul.  A regeneráció ugyanúgy, mint az alapfolyamatok.  A bőr talán a legelső, szembetűnő jelzőrendszere az öregedésnek. Ez külső és belső hatás egyben. Mivel a napfényt nem tudjuk megkerülni, mondhatjuk, hogy élethosszig tartó fénykárosodást szenved a bőrünk, ami egy idő után megmutatkozik. A rugalmassága, feszessége, víztartalma csökken. Elvékonyodik kissé, szárazabbá, érzékenyebbé válik. Tovább ronthat a helyzeten a helytelen táplálkozás, a vitamin-és vízhiány.

Tehát a bőrünk, vékonyabb, fakóbb, rugalmatlanabb lesz, egy kicsit a pigmentációja is szétesik, egyenetlenebb lesz a színe, májfoltossá, szeplőssé, foltossá, eresebbé válik.

Részben az ösztrogénszint csökkenésének egyik következményeként a kollagén termelés visszaesésével csökken a bőr vízmegtartó képessége.

Sajnos a menopauza után ez drámai mértékben esik vissza. Az arc bőrén kívül a kézfejen is feltűnő lesz a változás.

Mit tehetünk?

Érdemes korszerű, kifejezetten az érett bőr speciális igényeire kifejlesztett, jó minőségű arc- és testápolókat választanunk, amelyek regeneráló, nyugtató, vízmegkötő összetevőket és vitaminokat tartalmaznak. Fogyasszunk bőséggel folyadékot! Gyakori, hosszú fürdőzés helyett pedig válasszuk inkább a zuhanyzást, ugyanis a vízben ázás is szárítja a bőrt.

A testápolót felvihetjük még a törölközés előtt, így hatékonyabb a hidratálás.

Fordítsunk a korábbinál is nagyobb figyelmet a napfény elleni mindennapi védelemre is.

Az arclemosónk legyen tejes, vagy olajos alapú, ezek nem szárítják a bőrt.

Radírozni heti egy alkalommal lehet, mivel szintén szárítja a bőrt.

Bátran kényeztessük a bőrünket! Szakemberrel végeztessünk arcápolást, masszázst,, különleges szérumokkal, arcpakolással, éjszakai krémekkel.Semmiképpen ne keseredjünk el! Nézzünk, szembe vidáman, pozitívan ezekkel a változásokkal! Megöregedni, fiatalosan, sportosan, egészségesen, büszkén is lehet!!!!!

….és igenis lehetünk nagyon szépek így is!!!!!!


Lovag Enikő 
A természetes krémek rajongója  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése