2019. szeptember 8., vasárnap

Hárfa relax - Hangmasszázs hárfával


Ez a csodálatos hangszer több mint 40 éve lépett be Szederkényiné Horváth Márta zenetanár, hárfaművész életébe, és egy örök szerelem lett... "már a kezdetekkor elvarázsolt a hangja és a kecses, elegáns, ám mégis erőteljes alakja... " Megkértem őt, hogy meséljen erről bővebben….


Több mint 30 éve ugyanabban a zeneiskolában tanítok, ahonnan valaha elindultam. Az évek során sok-sok kisgyermeknek mutattam meg, milyen varázslatos dolog hangszeren játszani és – ha nem is lettek hivatásos zenészek – sokan közülük amatőrként ma is játszanak a hangszerükön. A tanítás mellett mindig nagy figyelmet fordítottam a személyes kapcso- latokra, a növendékeim mindig számíthattak támogatásra, vagy akár csak egy ösztönző jó szóra tőlem – lehet, hogy ez is hozzájárult ahhoz, ahogy a mostani „énem” kialakult… Lassan már négy éve is annak, hogy az egyik tanítványom édesanyja (aki képzett bába) megkeresett egy ötlettel: látott egy videót, ahol egy moldáv hárfaművész, Alizbar (aki egyébként rendszeresen megfordul hazánkban is) úgy muzsikál várandós anyukáknak, hogy azok nekidőlnek a hárfa nyurga oszlopának és így nemcsak hallják, hanem a gerincükön érzik is a zenét. Mivel Adria szülésfelkészítő tanfolyamokat tart, azt javasolta, hogy minden hónapban egy-egy alkalommal legyen ehhez hasonló hárfamuzsika, "hárfás feltöltődés" a várandó- soknak. Ez az évek során annyiban változott, hogy már nem csak a leendő anyukák, hanem a leendő apukák, sőt nagymamák is részt kívántak venni az eseményen - én pedig egy egészen újfajta oldalamat fedhettem fel, vagy inkább tapasztalhattam meg. Az első pár alkalom meghatározó volt: a várandósok reakciója meglepő és csodálatos is volt egyszerre - sosem gondoltam, hogy ilyen mély érzelmeket tudok előhozni az emberekből, pusztán a hárfajátékommal... könnyek és mosoly, hála és szeretet mind jelen volt egy-egy "előadás" után...  

Most úgy érzem, hogy találtam egy számomra különleges és rejtelmes "ösvényt", amin még nem sokan jártak, engem viszont örömmel tölt el, motivál és arra sarkall, hogy keressem a további lehetőségeket, és mindent megtegyek annak érdekében, hogy minél több ember homlokáról elsimíthassam a ráncokat... 2018 nyarától már nemcsak egyéni programként lehet a Hárfás relaxációt kipróbálni, hanem csoportosan, hangfürdőként is részt vehet rajta a kellemes, terápiás zenére vágyó hallgatóság. Óbudán, Káposztás- megyeren és a Déli pályaudvar közelében találtam olyan stúdiókat, ahol szeretettel várják ezt a különleges zenei élménnyel bíró Hárfa Relax programot. Az egyéni terápiát viszont Budán, az otthonom barátságos és meghitt kis szobájában tartom, praktikus okokból. 2019 májusában tartottam először egy ún. Babás Relax programot kisgyermekes anyukáknak és gyermekeiknek - a picik tágra nyitott szemmel figyeltek és hallgatták a hárfazenét, így az anyukáknak is jutott egy csepp lazítás… az apróságok mellett ez különösen jól jött. A nyár folyamán ezeket a programokat a szabad ég alatt tartom - így mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek nagy élmény! Szeptember végétől Óbudán, a Balance Stúdióban és a Déli pályaudvar közelében, a Harmónia Fészekben lesznek kisgyermekes ill. várandós mamáknak szóló relaxációs programok. Várom szeretettel azokat, akik egy kis felüdülésre, elcsendesedésre vágynak!


Szederkényiné Horváth Márta 
zenetanár, hárfaművész 
Weboldal: https://harfarelax.hu
 Facebook: https://facebook.com/relaxharp 
Email: info@harfarelax.hu Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése