2019. szeptember 8., vasárnap

Mi köze a kaméleonnak a stílustanácsadóhoz?
A KaméleON magazin nevét adó állat több szempontból is kötődik hozzám. Egyrészt szín- és stílustanácsadóként segítek a hozzám forduló nőknek és férfiaknak átalakulni, a legjobb formájukat hozni, legszebb színeikben tündökölni. Másrészt engem is mindig színes külső jellemzett, és nem utolsósorban jelentős változáson mentem keresztül az elmúlt időszakban. Közgazdászként évekig dolgoztam pénzügyi területen különböző multinacionális vállala- toknál. A fizetésemmel egyenes arányban nőtt bennem a feszítő érzés: ez nem az én világom. Ennek a gondolatnak köszönhetően egyengettem 2010. óta folyamatosan az utamat a jelenlegi szakmám felé. Mindig is érdekeltek a ruhák, színesen öltözködtem, és színes volt minden tárgy, ami engem körülvett. Először elvégeztem a KREA Design Iskola divat stylist szakát, ahol egyértelművé vált számomra, hogy hétköznapi embereknek szeretnék segíteni rátalálni önmagukra. Ezután indult útjára a jelenlegi blogom első verziója, mely használt ruhákból összeállított öltözeteken keresztül mutatta be, hogy a stílus nem pénz kérdése, és van más választás is, mint a fast fashion üzletek kínálata. Két éve egy kedves ismerősöm említette, hogy mennyire el tudná képzelni, hogy színtanácsadóként is dolgozzak. Másnap már be is iratkoztam Tarcsay Mária iskolájába. Olyan nagy hatással volt rám a színelmélet, hogy teljesen világossá vált, mi az a szakma, ami engem is igazán lelkesít, és másoknak is örömet szerezhetek vele. Így több, mint egy éve már, hogy hátam mögött hagytam az irodai munkát, és csak a színekkel, szabásvonalakkal, stílusokkal foglalkozom.  

Az én történetem után nézzük, hogy milyen kaméleonszerű változáson mehet keresztül az, aki hozzám fordul tanácsért! Nagyon népszerű a színtanácsadó szakma manapság, ezért a szolgáltatásaimba saját személyiségemet, tapasztalataimat, életvitelemet is belecsempészem. Elsődleges számomra a lelki egyensúly, és hogy jóban legyek önmagammal. Mivel a munkám során azt tapasztaltam, hogy nagyon sok nőtársam alábecsüli magát, elégedetlen önmagával, így édesanyámmal elindítottuk a Végre: ÉN! külső-belső harmóniateremtő workshopot. Erre a tanfolyamra azokat várjuk, akik tudják, hogy a stílus és az önbizalom egységéből születik meg az igazi harmónia, ami a sikeres élet alapja. A személyes megjelenés kialakítása mellett az önbizalom, és az önszeretet növelése is szerepet kap a workshopon. A nap végén a mosolyok szélességével mérhető a változás a résztvevőkön. Egyéni szolgáltatásaimmal nőknek, férfiaknak segítek színtípusuknak, testalkatuknak, egyéniségüknek megfelelően öltözködni, sminkelni, vásárolni. A velem való találkozásnak az egyik legnagyobb előnye, hogy lecsökken a felesleges shoppingolások száma, mivel már csak azokra a dolgokra fókuszálunk az üzletekben, amelyek passzolnak hozzánk. Ezáltal könnyen kialakíthatunk egy átlátható, egymással könnyen, gyorsan variálható, csupa harmonizáló darabból álló ruhatárat. Egyre inkább hiszek a kapszulagardróbban, ennek a megvalósításához is segítséget nyújtok. Így akik hozzám fordulnak tanácsért, egészen biztosan a környezetük védelméért, a divat fenntarthatóságáért is tesznek valamit.  
A second hand ruhák iránt érzett szenvedélyem továbbra is megmaradt. Ennek köszönhetően akár pár ezer forinttal is érdemes velem elindulni vásárolni. Mivel ma már senki nem hunyhat szemet afelett a tény felett, hogy a divatipar a második legszennyezőbb iparág a világon, így kifejezetten arra ösztönzöm vendégeimet, hogy keressenek más alternatívát a fast fashion ruházat helyett. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért olyan lényeges dolgozni a stílusunkon. Attól függetlenül, hogy ki mennyire foglalkozik vele, mindennapjaink része az öltözködés. Ahogy a kaméleon is színével, mintázatával kommunikál a környezetével, mi is számtalan információt közlünk magunkról megjelenésünkkel. Üzenünk arról, hogyan viszonyulunk magunkhoz, a világhoz, milyen az aktuális hangulatunk, milyen a kreativitásunk, szépérzékünk. Ha meglátunk valakit, akinek megnyerő a külseje, akkor azt feltételezzük róla, hogy emberi kapcsolataiban is megbízható, munkájában is precíz, otthonában is rendet tart. Azaz csupa pozitív tulajdonsággal ruházzuk fel az illetőt. Ennek nemcsak olyan kiélezett helyzetben van szerepe, mint egy állásinterjú, randevú, vagy trénerként előadást tartva egy tömeg előtt. Mindennapos szituációkban is fontos a személyes megítélésünk, mint amikor ügyet intézünk a hivatalban, fizetünk valahol, vagy felszólalunk egy munkahelyi megbeszélésen. Ugyan ki szeretne bármikor nyúzottnak, komornak, idősebbnek, vagy akár kövérebbnek tűnni a valóságnál? Egy számunkra előnytelen ruha bizony képes kedvezőtlenül befolyásolni külsőnket. Ez természetesen nem valami légből kapott dolog. Egyszerű matematika, fizika, pszichológia. Hiszen testünk körvonala, arányossága, csontszerkezetünk, fejünk formája határozza meg, hogy milyen szabásvonal, ruhahossz, táskaméret, nyak- kivágás, minta- és anyaghasználat, kiegészítő passzol hozzánk. A színek hatása is tudományosan alátámasztott tény. Természetes színeink, azaz bőrünk tónusának, hajunk, szemünk árnyalatának jellemzőit kell megvizsgálni ahhoz, hogy világossá váljon, milyen színek mutatnak jól rajtunk.
Ha körbenézek egy tömegen, sokszor szomorúan tapasztalom, hogy annak ellenére, hogy gyönyörű árnyalatokkal vannak tele az üzletek, sokan még mindig a fekete mellett döntenek. Pedig már azzal is tehetünk valamit a megjelenésünkért, ha csak annyit vizsgálunk meg magunkon, hogy világosak vagy sötétek-e a természet adta színeink. Ha például áttetsző a bőrünk, világos szőke a hajunk, világos kék vagy zöld a szemünk, akkor biztos, hogy a világosabb színekhez kell nyúlnunk az öltözködés, sminkelés terén is, mert a sötét árnyalatokban „elveszünk”, idősebbnek tűnünk, azaz „elnyomnak” minket. Már a tanácsadásaim órái alatt is elindul egy átalakulási folyamat: a színektől felragyognak a szemek, kisimul az arc. Az igazi változás akkor kezdődik, amikor valaki el is kezdi használni a tanultakat, jönnek a bókok, rendet rak a szekrényében, és ráérez, mi az ő stílusa. A helyes színek, formák, stílus, smink, frizura megválasztásával közelebb kerülünk önmagunkhoz, és könnyebben megmutathatjuk személyiségünket, ezzel együtt előnyös tulajdonságainkat. Ez kihat hangulatunkra, magabiztosságunkra, látszólagos életkorunkra, azaz tulajdonképpen az egész életünkre. Ahogy Johannes Itten – akinek a nevéhez az évszakelmélet kötődik - fogalmaz: „a legjobb tanítómester maga a természet”. Tehát van mit tanulnunk a kaméleontól, aki nyugodt magabiztossággal viseli élénkebbnél élénkebb színeit, mintáit.  

Tankó Judit szín- és stílustanácsadó, stylist 
https://jujuszinesstilus.hu/
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése