2019. szeptember 8., vasárnap

SZERESD MAGAD ANNYIRA...


„Szeresd magad annyira, hogy észre vedd, ha valaki rosszul bánik veled. „/Rena Rose
Mi sem tűnik könnyebbnek. Észre venni, ha nem jól bánnak veled. De utána jön a neheze. Sokan ragadnak benne nem kielégítő kapcsolatokban. Sokszor egyenesen romboló, az önbecsülést a sárba tipró, méltatlan kapcsolódásokban is. Mert olyan sokat vártatok rá. Heteket, hónapokat, sokszor éveket is. És végre, jött valaki.
Ám a hosszú várakozás legtöbbször megteszi a hatását. Ahogy megjelennek az első ősz hajszálak, amikor már nem olyan feszes a tested, amikor már nem fordulnak utánad annyian, mint korábban, lassan belopakodik elmédbe az önbizalomhiány, a hozzám fordulók legnagyobb ellensége.
Sok a fiatalabb, a kacérabb, a vagányabb, aki a felszínen sokat mutat. Felfelé ívelő csillagok, Te pedig úgy érzed, leszálló ágban vagy,
Ilyenkor alapból vesztes pozícióból indul az ember lánya. Vagy fia természetesen. Nem emlékszik a szép időkre, nincs tisztában magával. Az értékeivel, a kedvességével, azzal, hogy mire vágyik igazán, hogy ő mi mindent tud adni és mit érdemel.
Legtöbbször azt sem hiszi el, hogy ő is érdemel. Bármit. Sőt, valakit, egy Igazit.
Nem hiszi el, hogy ő is szerethető, hogy ő is elég jó lehet valakinek.
Ezért megelégszik Bélával. Bélával, aki nem figyel oda, aki nem hoz virágot, aki nem udvarol, aki nem beszélget és törődik vele, aki nem segít otthon, aki nem foglalkozik az igényeivel. Béla csak elvesz, rosszabb esetben még el is zárja a világtól vagy kezet emel rá és elissza, elkártyázza a családi vagyont.
A Béla lehet Juci is. Aki hanyag, aki nem nyújt biztonságos hátteret, aki nem hallgat meg, aki nem fogad el, és aki nem neveli a gyereket. Rosszabb esetben Bélával találkozgat titokban.
Jobb esetben Béla és Juci már az első pillanattól ilyen. Jobb, mert egyből látod, egyből felismered. Hacsak nem csukod be a szemed, mert kell valaki, mert azt úgy illik, mert úgy érzed, úgysem leszel elég másnak.
Rosszabb esetben Béla és Juci az elején elbűvölő.
Kedves veled, érdeklődve hallgat, időt tölt veled. Azután egyik nap már nem kíván jó éjszakát, másnap nem ér rá felhívni, harmadnap egy másikkal megy szórakozni. De azért hozzád is vissza jár.
Mert ő pontosan tudja. Tudja, hogy maradni fogsz. Ezért egyre kevesebbet ad és egyre többet kér. Először csak az idődet, majd a testedet és a lelkedet, a figyelmedet is.
És Te maradsz. Mert félsz, hogy nem vagy elég. Elég csinos, elég izmos, elég érdekes, elég jómódú, elég fiatal, elég vonzó, elég bármi. Azután lassan beleszoksz és már csak nem is emlékszel az álmaidra a boldog kapcsolatról. Megmagyarázod magadnak, hogy jó ez így.
Mert mégis van valaki, mégis „kellesz”, mert nem mersz újrakezdeni, mert másnak is rossz, mert az összes kapcsolat ugyanolyan.
Van egy jó és egy rossz hírem. A rossz, hogy mind ugyanolyan. A jó, hogy mind ugyanolyan.
Vagyis, CSAK rajtad múlik. Hogy hogyan állsz hozzá és mit hiszel el magadról. Mert nem kell megalkudni, nem kell az önbecsülést odaadni, nem kell megalázkodni.
Mert kedves vagy. Szép vagy. Értékes vagy.
Adni tudsz. Törődni tudsz. Szeretni tudsz.
Elég vagy. ELÉG.
Megérdemled.
A figyelmet, a törődést, a kedveset, a csókot, a simogatást, a szeretkezést, a két tenyéren hordozást. A terveket, a közös otthont, a holtomiglan holtodiglant.
Elég vagy. Megérdemled.
Szeresd magad annyira, hogy elhidd.
Szeretettel:
Bilics Tímea - Szingli Coach
a tudatos párkeresés szakértőjeNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése