2019. november 10., vasárnap

Honlap nélkül nincsen holnap


Sok olyan vállalkozóval találkoztam és találkozom manapság is, akik szentül meg vannak győződve róla, hogy egy jól futtatott közösségi média fiók elegendő ahhoz, hogy vállalkozásukat vezessék. De miért javaslom én mégis azt, hogy akármennyire nem hiányzó kiadás, mégis fektessenek be egy jó weblapba?

Weblap, ami a sajátunk 
Természetesen ideiglenesen, vagy mellékvágányként nagyon hasznos tud lenni egy (vagy több) céges közösségi fiók, én mégis azt szoktam javasolni, aki valóban tartós eredményeket szeretne elérni, annak szinte kötelező, hogy legyen egy weboldala. Egy jó weboldala. Ennek leegyszerűsítve annyi a magyarázata, hogy a közösségi fiók nem a sajátunk. Akármennyi energiát, pénzt és időt ölünk bele, semmi garancia nincsen rá, hogy még évekig ki fog minket szolgálni a felület. Bizonyára velem együtt sokan tapasztalták, hogy az utóbbi időben mennyi gond, probléma merült fel a közösségi fiókokkal. Jó esetben legalább működik, de sokszor belépni sem lehet, az asztali verzió lassú, az organikus elérések szinte a nullával egyenlőek, a hirdetések méregdrágák. Tehát tegyük fel magunknak a kérdést: Ha holnap mindegyik közösségi fiókunk elérhe- tetlenné válik, meddig leszünk képesek életben tartani a vállalkozásunkat egy honlap nélkül? 

Milyen a jó weblap? Természetesen mondanom sem kell, hogy hosszú távú üzleti céljainkat csak olyan weblap fogja tartósan segíteni, amelyik tényleg jól össze van rakva. De milyen is egy jó weblap? Most nem sorolnám fel, milyen kötelező elemei vannak egy weblapnak, mert ezekről remek anyagok vannak a neten, és a kötelezőségük mellett nem ezek a kulcsai a „jó weblap” jelzőnek. Először is egy valóban sikeres honlap elkészítésekor már az elején tisztáznunk kell, hogy milyen szerepet, feladatot szánunk a weblapnak. Más elvárásokat támasztunk egy webshop, egy blog, vagy egy receptmegosztó honlappal szemben, így érdemes már első körben tisztázni, hogy milyen célokat szolgáljon. A másik igencsak fontos, amit tudni kell, hogy ma már szinte nincs olyan iparág, vagy szakma, amiben ne lenne konkurenciánk így el is engedhetjük azt a dédelgetett álmot, hogy összedobunk egy weblapot és már minden rendben is van. Nem. Sajnos kénytelenek leszünk már az elején átnézni mit csinálnak a versenytársak, ami számunkra hasznos ötlet, azt hasznosítjuk (nem másoljuk, csak hasznosítjuk), és hozzá tesszük a saját ötleteinket, így alakul ki egy egyedi megoldás, felépítés, ami majd a külső szemlélő felé is megkülön- böztethetővé teszi oldalunkat. Az egyediség mellett pedig van egy sokkal szárazabb és zabhegyezős része is a dolognak, ez pedig az oldal optimalizálása, vagyis a keresőoptimalizálás. 

Mi is az a keresőoptimalizálás?
Hazánkban szinte már mindenki találkozott vagy a keresőoptimalizálással, vagy a rövidebb SEO kifejezéssel. Mindkettő ugyan azt jelenti, így bátran használhatjuk mindkettőt. De mit is csinál, mire jó nekünk (és a honlapunknak) a SEO? A SEO nagyon egyszerűen azt tudja, hogy bizonyos, az emberek által sűrűn keresett kulcskifejezésekre az oldalunkat jó helyre juttatja a keresőkben. Ehhez persze tudnunk kell, hogy a vállalkozásunk szempontjából milyen szavakra keresnek az emberek, ezeknek milyen változataik vannak, ezekre a többi konkurens mennyire optimalizál, és úgy egyáltalán mekkora a verseny. Ha ezek a kifejezések megvannak, akkor az eredmények fényében érdemes felépíteni a leendő honlap menürendszerét, kitalálni milyen tartalmakat fogunk elhelyezni rá, satöbbi. Ez egy igen szerteágazó feladat, így ha ebben nem vagyunk jártasak, akkor mindenképp érdemes egy szakemberhez fordulni. De milyen legyen a szakember?  

A piszkos anyagiak 
Optimalizálás területen találkozhatunk óradíjas, projektdíjas és sikerdíjas elszámolással is. Az utóbbiról elmondható, hogy nagyon nagyon kevés szakember vállalkozik erre. Nem azért mert nem értenek hozzá, és nem tudják elérni az eredményeket, hanem azért, mert ez a variáció annyira igényli, hogy a SEO-s kezében legyen a gyeplő, hogy sok vállalkozó idegenkedik ettől. Így ilyet inkább ne is próbáljunk keresni. A két leggyakoribb az óradíj és a projektdíjas árazás, mindkettő jó. Én a magam részéről az elsőt preferálom, ugyanis hiába mérünk fel egy weblapot, menet közben adódhatnak olyan feladatok, melyek nagyban befolyásoljak a munka hosszát és nagyságát, így necces menet közben egy projektáron módosítani. 

Az óradíj sem ördögtől való 
Sokan idegenkednek az óradíjas megoldástól, hiszen nincsen rálátásuk, hogy egy óra alatt végzi el a szakember a feladatot, vagy fél óra alatt. Én mégis azt mondom, ez a legtisztább rendszer. Egy valódi szakembernek meg sem fordul a fejében, hogy játsszon az óraszámokkal, hiszen a nevét adja a projekthez, neki sem hiányzik, hogy rossz hírnevet szerezzen. Az óradíjas számlázással kapcsolatban leginkább azt kell megérteni, hogy a megbízó nem azt fizeti ki, hogy például én egy órát ülök a gép előtt, hanem azt az évek alatt megszerzett tudást, amivel én egy óra alatt hasznos munkát tudok neki végezni. Más a megközelítés, hiszen nem az időmet számolom fel, hanem a tudásomat, de azt valahogy számszerűsíteni kell. Alapvetően pedig mindenkinek azt szoktam tanácsolni, kérjen több árajánlatot, sokszor már az ajánlatokból sok mindent le lehet szűrni az adott szakemberről, és utána döntse el a weblap tulajdonos, hogy neki megéri azt az összeget kifizetni, vagy sem.

Kik vagyunk mi? 
A férjemmel évek óta foglalkozunk weblap készítéssel és optimalizálással és azon szakemberek táborába tartozunk, ahol a webes és a SEO-s egyszerre kipipálható. Ugyanis a férjem a webes, én pedig a SEO-s. Emellett együtt dolgozunk webszövegírókkal, virtuális asszisztenssel is, így elég sokrétű segítséget tudunk nyújtani. Remélem, sikerült egy átfogó képet adnom és (bár a témáról még rengeteget lehetne írni) a kiinduláshoz elegendő alapokat átvettük.


Harmati-Nagy Brigitta 
SEO szakértő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése