2019. november 10., vasárnap

Skolik Ágnes mesél

2015-ben, magánkiadásban jelent meg az első meséskönyved, A csodatermő fa. Most mégis ennek a könyvnek a megjelenését várod újra. Miért? 


Amikor 2015-ben megjelent az első könyvem, semmi tapasztalom nem volt a könyvkiadásban. És pénzem sem volt annyi, amennyiből egy profi kötet elkészült volna. A megjelenés után sokat tanultam, kritikákat is kaptam, és ezeket igyekeztem hasznosítani. Ezért lett a hamarosan megjelenő könyvben sokkal több illusztráció, és ezért lett kemény borítós maga a kötet. 


Ezek szerint a könyvborító és az illusztrációk miatt változtattál a könyvön. Változott a könyv tartalma is, vagy az maradt az eredeti? Igen, ebben is ugyanannyi mese van, mint az első kiadásban, de néhány lényegtelen változás itt is történt. 

Miről szólnak a mesék ebben a könyvben? A meséim a természetről, állatokról, növé- nyekről szólnak, ezeket szeretném közelebb hozni a mai olvasókhoz. Fontosnak tartom, hogy az emberi kapcsolatokról, barátságról, önzetlenségről is olvassanak a gyerekek, így ezeket is megfogalmazom a mesékben. Ebben a kötetben több olyan történet is van, ami a gyermekkorom egy-egy emlékét dolgozza fel, vagy éppen a jelenkori életem történésein alapszik. 


Melyik korosztálynak ajánlod ezt a könyvet? A csodatermő fa a 6-10 éveseknek ajánlható, bár néhány történetet már a kisebb gyermekek is meg fognak érteni, és feldolgozni. A mesék szóhasználata, hangvétele nem az ovis korban megszokott, hosszabb mondatok, mélyebb tartalmak jelennek meg bennük, ezért ajánlom inkább a kisiskolás korosztálynak. 


Ezen a köteten kívül két könyved van még. Mesélnél azokról is? A Csibemese az óvodás korú gyerekeknek való. Verseket, meséket tartalmaz. A mesék itt is a természet szépségeit mutatják be, és az emberi kapcsolatok fontosságára világít rá. Az emberi kapcsolatok fontosságára egy madárijesztő, egy banya és egy hóember segítségével…A kötetben helyet kapott egy népmesei elemekkel átszőtt mese, és egy, a mai korban játszódó történet egy kisfiúról és a csodatévő mackóról.

A legkisebbeknek való könyvem pedig az Első verseskönyvem. Ezt akkor készítettem, amikor a kisunokám született, van is róla néhány vers a könyvben. A többi vers megint az állatokról, növényekről szól, és a gyermekeket foglal- koztató kérdésekről. Ez a könyvecske ofszet papírra készült, így jobban bírja a lapozgatást gyűrődést. 

Ha jól tudom, van egy novellásköteted is? Igen. Ennek a könyvnek az első részében a gyermekkori emlékeimet írtam le, a végén pedig a Németországban töltött éveimről meséltem. A kettő között pedig az irodalmi pályázatokra benyújtott novellákat mutattam meg. A könyv címe Olasz vacsora. A tartalma is olyan olasz vacsorás: hol könnyed, hol gazdag, színes, kellemes, vidám, és tutira nem terheli meg a gyomrot. 

Mesélj kicsit magadról, honnan indultál, mióta írsz, mivel foglalkozol most, mik a terveid? Egy kis zalai faluból indultam, és Zala megyében élek azóta is. Igaz, nemrég volt egy kis kitérő, 7,5 évet éltem Németországban. Három felnőtt gyermek édesanyja, és egy 3 éves tündérke nagymamája vagyok. 40 éves korom körül kezdtem el írni, először csak meséket, verseket, majd novellákat is. Tervem az nagyon sok van. Mióta haza- költöztünk, sokkal többet írok, mint az előző 2-3 évben, úgyhogy szépen gyűlik az anyag egy új meséskönyvhöz. Publikálok online és papír alapú magazinokba is, szóval nem unatkozom. Megrendelésre személyre szóló meséket is szoktam írni. Ezek a mesék általában a kisgyermekek élményeiről, emlékekről szólnak. Néhány hete egy folytatásos mesét is írok, ezt esténként teszem közzé a facebook oldalamon. 

Nagyon sok mesét és novellát írtál már. Van közöttük kedvenc? Igen. A felnőtteknek szánt írások között a Hogyan születnek a nagymamák az abszolút kedvenc. A mesék között sok kedvenc, kedves történet van, talán a Csibemesét és A kisfiú vasutas lesz című történetet emelném ki. 

El lehet olvasni valahol a meséidet? Hol lehet meséskönyvet rendelni? A könyveimbe bele lehet olvasni a weboldalamon, és itt meg is lehet rendelni a könyveket. Ezen az oldalon több olyan mese és novella is olvasható, ami nyomtatott formában még nem jelent meg.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése