2019. november 27., szerda

Szabad szappanozni

Igen! Sőt, ajánlott! 

Kezdjük az egészet egy kis „szappantörténelemmel”, avagy miből lett a cserebogár, nevezetesen itt, a szappanunk! 

A szappant már az egyiptomi idők előtt ismerték, sőt használták, természetesen egész más céllal, mint manapság. Egyiptomban a mumifikálás volt a felhasználás legfőbb területe, ők az olajok és a zsírok lúgos sóit virágokból préselt illóolajokkal gazdagították. Babiloni cserépedények arról tanúskodnak, hogy már megjelent náluk a hamuból és olajból előállított szappan- szerű kenőcs, amit leginkább a frizura fixálására használtak. Az ókori görögök és rómaiak a szappan alkotórészeit külön-külön használták, mégpedig úgy, hogy először bedörzsölték a testüket hamuval, majd olajat kentek rá, végül egy kaparó segítségével távolították el. Ugorjunk egy nagyot a történetben és a történelemben, egészen az 1200-as - 1300-as évekig, amikor is megjelentek az első szappankészítő műhelyek Angliában, Olaszországban, Franciaországban, és beindult a szappan kézműipari gyártása. Ekkor még a szappankészítés fő alapanyaga az állati zsiradék, bár a franciák már elkezdték az olíva olajból készült szappanok gyártását. A szappan luxus- cikknek számított ebben az időben! 1789-ben a Francia Tudományos Akadémia pályázatot írt ki a szóda (ami a szappan- készítés egyik nélkülözhetetlen kelléke) ipari előállítására, amelynek nyertese 1791-ben Leblanc lett. A mai szódagyártás technológiájának a kifejlesztése Fresnel francia fizikus nevéhez fűződik, ő szabadalmaztatta az ammóniás eljárást, aminek ipari felhasználhatóságát viszont Solvay-nek köszönhetjük. A szappangyártás a XX. század első felében rohamosan fejlődésnek indult, viszont az ipari kibontakozását nagyon meg sem érhette, mert a szintetikus mosóporok, a folyékony szappanok, tusfürdők, habfürdők, sajnos kiszorították őket.


Napjainkban szerencsére ismét reneszánszát éli a szappankészítés, de nagy gondot kell fordítanunk a szappanjaink tudatos elkészítésére, vagy kiválasztására, hogy nyugodtan elmondhassuk: valóban környezetbarát, bőrtápláló piperecikkel van dolgunk! A legfontosabb: a szépség belülről fakad! Ne várjunk csodát a házi kozmetikumoktól se, hiszen bőrünk minőségét döntően életmódunk, táplálkozásunk, tisztálkodási szokásaink befolyásolják! 
A CSODASZERT MI MAGUNK, BELÜLRŐL TUDJUK ELŐÁLLÍTANI! Én közel 10 éve készítem magunknak a szappant, nagy körültekintéssel szerzem be a tiszta, egészséges alapanyagokat, elmondhatom, hogy semmilyen szintetikus összetevőt nem használok. A legfőbb célom a kőolajszármazékok elkerülése, illetve minden olyan alkotórész mellőzése, ami nem természetes úton „keletkezik”. Miért fontos ez a számomra? Azért, mert a bőrünkön keresztül minden felszívódik, sokkal könnyebben, mint az agyonszennyezett tápcsatornán! Szeretnétek egy kis kőolajat enni-inni?? Ugye nem?! Akkor miért használjuk a tus- fürdőket?? A különféle, iparilag előállított krémeket?? Mindezt otthon is el lehet készíteni, tényleg személyre szabottan, bőrtípusnak megfelelően! Mi nagyon érzékeny bőrűek vagyunk, én pl. a bőrklinikáról mentem államvizsgázni. 5 db A/4-es lapot kaptam amikor onnan hazaengedtek, sűrűn teleírva, hogy mi mindent ne használjak… pl. rengeteg kozmetikum is szerepelt a listán. Az egyik legjobb döntésem volt, hogy megtanultam a szappankészítést egy olyan ajurvédikus életmódot folytató hölgytől, aki ma Balin él, és kizárólag szappankészítéssel foglalkozik! Ma is hálás vagyok neki!


Elmesélem, én hogyan készítem őket. A hidegeljárást választottam, mert így kedvemre formázhatom, díszíthetem a szappanjaimat (szárított növényekkel, ásványi zúzalékokkal, gyümölcs és zöldség alapanyagokkal, illetve 100%-os tisztaságú illóolajjal). Hátránya viszont az, hogy 4 hét az „érési” ideje, amíg az elszappanosodás lezajlik. Kizárólag ezután használhatóak! 


Most pedig következzenek a „kulissza titkok”! Először is összekeverem a recept szerinti zsírokat, amelyeket grammra pontosan kimérek, egy erre a célra rendszeresített üvegbe, majd ezt felteszem melegedni, felolvasztom őket egy kis gőzfürdőben. Amíg a kakaóvaj, sheavaj, stb. „olvadozik”, addig kimérem a lúgot, és hozzáadom az aktuális „alapot”, ami lehet fagyasztott zöldség, gyümölcs, kecsketej, stb. Nagyon fontos: ezt a műveletet gumikesztyűben kell végezni, (hiszen a lúg bőrre kerülve maró hatású, azonnal le kell mosni bő vízzel, ha ez bekövetkezne!) jól záródó kemény műanyaghengert választani, ugyanis abban rázzuk az „anyagot”, amíg a fagyasztott rész teljesen fel nem olvad. Amikor ezzel végeztünk, kimérjük az olajakat (olíva olaj, szőlőmagolaj, stb.) Ezeket is grammra pontosan, természetesen, egy másik üvegben.
Mire ezekkel elkészülünk, felolvadnak a zsírok. Nem marad más hátra, összeöntjük őket egy inox edénybe, és botmixerrel összekeverjük, majdnem pudingos állapotig. Ekkor hozzáadjuk a szárított növényt az illóolajjal, és ha nagyon extra, kényeztető szappant szeretnénk készíteni, a bőrtípusnak megfelelő agyagot. (én a rózsaszín és a vörös agyagot használom legsűrűbben, lévén, hogy nagyon érzékeny bőrűek vagyunk, mint már ezt írtam) Az utolsó stációhoz érkeztünk, amikor a masszát formázzuk. Ezt lehet tömbben, és utólag vágjuk fel (kb. 1,5-2 nap múlva), de tehetjük az ízlésünknek megfelelő szilikon formába is. Majd lefedjük, és összetételtől függően 1-2 napon belül kiszedjük a formából, vagy a szappanöntő dobozból.

Kapronczay Éva 
www.kreativagytrening.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése