2019. december 14., szombat

Miért tervezzen a lakberendező?


Mert időt és pénzt spórolunk. Jó alaprajzzal a kezünkben hatékonyabb lesz a kivitelezés és elkerülhetők a kellemetlen hibák is. A legapróbb figyelmetlenség is rengeteg kényel- metlenséggel és súlyos anyagi károkkal járhat, hiszen a kivitelezés után már csak komoly nehézségek árán javíthatók a hibák. Ha valóban kényelmes, praktikus és ízlésünknek megfelelő lakóhelyre vágyunk, érdemes a külsővel párhuzamosan a belsőt is megtervezni. Az alaprajz segít gondolkodni és tervezni. Ennek alapja mindig az, hogy milyen a személy vagy egy teljes család szerkezete és életvitele. Az egyik legnehezebb dolog kitalálni a megfelelő helyiség-elosztást. Ha ezzel elkészülünk, akkor következhet a bútorok térbeli elrendezése. Nagyon fontos a szobába kerülő összes elem egymáshoz való viszonya, elhelyezkedése. Azaz, elfér-e minden úgy, hogy a közlekedést nem zavarja? 

Segítségképpen, összegyűjtöttem néhány alapvető, örök érvényű tudnivalót: 
1, Fordítsunk figyelmet arra, hogy elkülönüljön a nappali és az intim zóna. A nappali zónához tartozik a konyha, kamra, étkező, dolgozó, előszoba, vendégvécé és természetesen a nappali. Az intim zónába sorolható helyiségek a felnőtt- és gyerek háló, fürdő, illetve gardrób. 
2, A háló, fürdő, gardrób, ha lehet, kerüljön egymás mellé, mivel így praktikus, ezek egy egységet képeznek. 
3, Célszerű a konyhának a bejárati ajtóhoz közel esnie, hogy ne kelljen keresztülcipekedni a fél házon a bevásárlószatyrokkal. 
4, Ha szeretnénk vendégvécét, annak is a bejárat közelében van ideális helye. 
5, Igyekezzük minimalizálni a folyosókat, mert azok nem hasznos terek. 
6, Ha módunkban áll, építés előtt a tájolásra is fordítsunk figyelmet és úgy terveztessük meg otthonunkat. Konyha, kamra kerüljenek a hűvösebb északi, észak-keleti oldalra, a nappalinak a déli, dél-nyugati tájolás ideális. A hálók lehetnek keleti vagy nyugati fekvésűek. 
A gyerekszoba, főképp, ha már iskoláskorú a gyermekünk minél világosabb helyre essen. 
7, Amíg kicsi a gyermekünk, praktikus, ha a szobája közel van a szülői hálóhoz. Kamaszkorba lépve, ennek már épp a fordítottja az igaz.  
8, A hálókat nem muszáj túl nagyra tervezni, de a franciaágy legyen két oldalról megköze- líthető. Ha gardróbszekrényt szeretnénk itt elhelyezni, akkor vegyük figyelembe a várható méretét ennek is. 
9, A konyha és a fürdőszoba tervezése a legkomplexebb feladat. Kezdve az ideális burkolatok megtalálásától, a burkolási terv készítésén át a megfelelő bútorok kiválasz- tásáig. A nappalival egy légtérben kialakított ún. amerikai stílusú konyha nem való mindenkinek, hiába nagy divat.  
10, Megfelelő mennyiségű tárolóhely kialakítása az egyik legfontosabb szempont. Az a tapasztalat, hogy mindegy mekkora az otthonunk, rövidesen úgy érezzük, nem férünk el, nincs meg mindennek a helye. Ezért tehát tervezzünk gardróbot, akár többet is! Bátran! 

A tervezési szempontok természetesen nem ugyanazok egy 50 nm-es kislakásnál, mint egy 300 nm-es nagy, családi ház esetében. Egy kislakást berendezni általában jóval nehezebb. Ötletes, furfangos megoldásokra van szükség és tűpontos tervezésre. Bár egy kis otthonban viszonylag sok kompromisszumot kell kötnünk saját magunkkal, viszont meghitt, belsőséges hangulatot kapunk cserébe. A színek szerepe óriási a belső tértervezés során. Akár a nagy felületek, a falak színei, akár a bútorok, textilek, burkolatok, kiegészítők színei kerülnek terítékre, nem mindegy, mit választunk és mit mivel kombinálunk. A sötét falszínek kisebbnek mutatják a teret, mint amekkora a valóságban. Az erőteljes színeket inkább csak kisebb falszakaszokon alkalmazzuk. Kivétel ez alól lehet a hálószoba, mert egy megnyugtató éjkék vagy mély bordó kifejezetten kellemes lehet, puha, meleg takaróként borul az emberre. A világos színek optikailag nagyítják a teret. A fehér például kiváló alap mindenhez. Sokan mégis félnek tőle. Pedig a fehér felületeket, melegburkolattal, tapétázással, falpanelekkel, növényfalakkal tehetjük élettelivé. A világítás megtervezése sarkalatos pontja a belső terek kialakításának. Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos ez. Nem véletlenül készül külön világítási terv is minden épülő vagy felújítás alatt álló ingatlanhoz. Fontos a bútorok pontos mérete és a tervezett műszaki berendezések kiállásigényének ismerete. A mennyezeti kiállások bútorcsoportok fölé kerülnek. A gipszkarton álmennyezetek nagyon divatosak, ebben futhatnak LED csíkok vagy elhelyezhetők benne pontszerű LED pöttyök, spotok. Az általános világításon kívül különösen fontosak a hangulatfények és a helyi világítás például az íróasztali lámpa a gyerekszobában és a dolgozóban vagy hálószobák esetében az ágyak melletti éjjeli lámpa. A kanapé vagy a fotel mellé érdemes egy állólámpát helyezni. Minél több fényforrásunk van, annál több arcot adhatunk egy helyiségnek, hangulatunknak és az alkalomnak megfelelően. A természetes fénynek is hatalmas jelentősége van. Kevés fénytől még a tágas terek is zártnak, picinek hatnak. Ha több fényt engedünk be egy helyisége, tágasabbnak érezzük a teret.

A lakberendezésben alkalmazott textileknek a megfelelő atmoszféra megteremtésén kívül funkcionális szerepük is van: térelválasztás, hőszigetelés, fényelzárás. A színek, minták, textúrák meghatározzák a helyiségek karakterét. A függöny, az otthon éke, öltöztet, dekorál. A nagy mintás kicsinyíti a teret, míg a csíkos nyújtja, magasabbnak mutatja a szobát. A bútorok kárpitjai, a szőnyegek, a díszpárnák, takarók is hatással vannak otthonunk stílusára. A lakberendezéssel, tervezéssel kapcsolatos tudnivalóknak és teendőknek itt még közel sincs vége. A legfontosabb és a legnagyobb kihívás harmóniát teremteni az otthonokban. Úgy gondolom, segítséget kérni nem luxus, hanem okos döntés. Annak érdekében, hogy személyre szabott és a család életviteléhez tökéletesen passzoló, funkcionális és szép otthonunk legyen. 

Varsányi Brigitta
https://www.facebook.com/olindahome/ 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése