2019. december 17., kedd

Stresszkezelés
Állandó rohanásban élünk. A modern világunk hatalmas kihívásokat állít elénk, amiben nehéz minden szerepünkben egyszerre helytállni. A férfiaktól elvárják, hogy legyenek családfenntartók, társak, szerető apák, és egyaránt van szükség dolgozó nőre, szerető feleségre, gondos családanyára is, s persze az otthonunk is mindig legyen patyolat tiszta. A stressz így vált részévé a mindennapjainknak, ami sok civilizációs betegség alapja is lett. 

Levertség, fáradékonyság Vannak olyanok, akik állandó levertségről, fáradékonyságról számolnak be. Az ő esetükben hasznos lehet a borsmentalevél és a csalánlevél tea. A borsmentából egy púpozott teáskanálnyit forrázunk le, fél percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ebből naponta egy-három csészével kortyolgassunk el. A csalántea azért is hasznos lehet, mert az általános fáradtságunkat okozhatja a szervezet vas- hiánya. Ilyenkor érdemes egy 4 hetes teakúrát kipróbálni. A szárított csalánlevélből 1 evőkanálnyit használjunk fel egy csészéhez (tavasszal friss csalán esetében egy marékra valót), amit leforrázunk, állni hagyunk 10-15 percig, majd leszűrünk. Ebből a főzetből egy-négy csészével fogyaszthatunk el naponta. 

Fejfájás 


A fejfájástól is szinte mindenki szenved időnként, aminek sokféle oka lehet, mint például a belső feszültség, alkohol, rossz szellőztetés vagy akár maga az időjárás is. A fejfájás tünete lehet számos betegségnek is, mint például a magas vérnyomásnak, illetve a vesebetegségnek. Természetesen, ha sokszor visszatérő, erős fej- fájásról van szó, akkor mindenképp forduljunk orvoshoz. Ha enyhébb, alkalmanként jelentkező fejfájásunk van, akkor itt is alkalmazhatjuk a csalánteát, de jót tehet még a galagonyatea is. Ezt úgy készítjük el, hogy a leveleket és a virágzatot leforrázzuk (1 teáskanál 1 csészébe), majd rövid ideig állni hagyjuk. Ebből maximum két csészével fogyasszunk el egy nap. A kis svédkeserű belsőleg is segíthet: egy evőkanál svédkeserűt teszünk 2 dl teába; külsőleg pedig alkalmazhatunk svédkeserűs borogatást, amit a halántékunkra, homlokunkra teszünk. A családi és a munkahelyi problémák gyakran okai az álmatlanságnak, idegességnek. Ilyenkor használhatunk orbáncfű teát (1 púpozott teáskanálnyi orbáncfüvet forrázunk le, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ebből naponta 2-3 csészével kortyolgassunk el. A veronikafű is gyors segítséget jelenthet, amit ugyanúgy használunk, mint az orbáncfüvet. Ajánlatos lefekvés előtt inni. A levendulás fürdő, illetve a levendula illóolajának párologtatása segíthet az elalvásban.

Horváth Erzsébet 
Gyógynövény szakértő
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése