2020. január 18., szombat

Egészség, betegség, őssejtek

A napokban elgondolkodtam azon, hogy miért lesznek betegek az emberek, s mit lehet ez ellen tenni. Itt nem egy kis megfázásra gondoltam, hanem arra, amikor az ember komoly kihívásokkal néz szembe az egészsége terén. Persze mindannyian meghalunk, de nem mindegy, hogy ez 30 évesen, van 90 évesen jön el, s az sem mindegy, hogy addig milyen életminőségben éljük le az életünket. Senki nem úgy szeretné leélni öreg napjait, hogy 10 éve már ágyhoz kötött, s ki van szolgáltatva a családja, vagy az ápolói jóindulatának. Nem is beszélve arról, hogy van olyan, akinek már egész fiatalon szembe kell néznie krónikus betegségekkel, mint például cukorbetegség, rák. Azon is elgondolkodtam, hogy mit tehet ma értünk a tudomány? Így hosszas kutakodásba kezdtem, hiszen a mi bőrünk van a vásáron. 

Miért leszünk betegek? Ez volt az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem? A szervezetünket minden nap több ezer károsító hatás éri, úgy mint UV sugárzás, légszennyezés, alacsony tápérték, elektronikus sugárzások, dohányzás, fertőzést okozó baktériumok, vírusok. Ehhez még hozzájön a nem megfelelő életstílusunk, a stressz, a mozgás hiánya. Ezek mind hatással vannak a DNS-ünkre is mindamellett, hogy az belülről is károsodik az oxidáció által. Ez normális dolog. A gyulladások is károsítják a DNS-t, s sokszor nem is tudunk róla. Az utóbbi időben jöttek rá arra, hogy ez az egyik legnagyobb "gyilkos" a szervezetünkben.  A gyulladás lehet normális is, mint például mikor megcsíp egy méhecske, de a túl erős gyulladás a szervezetben olyan betegségeket okozhat, mint a cukorbetegség, rák, Alzheimer-kór, stb. Van még egy oka a DNS károsodásnak, ez pedig a glikáció, vagy másnéven elcukrosodás. Ez a tudományos elnevezése annak, ha valaki túl sok cukrot fogyaszt.  Ha ez van, akkor a cukor összeragasztja a fehérjéket, a bőrünkben a kollagént és az elasztint, s megindul az idő előtti ráncosodás. 

Mi is az egészség? Minden társadalom számára nagyon fontos volt. Az ókori görögök abban hittek, hogy az egészség a tökéletes fizikai egyensúly eredménye. Az indiaiak számára azt jelenti, hogy harmóniában élnek a természettel. Az ókori kínaiak azt hitték, hogy az egészség az életenergia, a Chi eredménye. A nyugati orvoslás elsősorban a betegségekre és azok kezelésére fókuszál. Erre a koncepcióra és a kísérletekre alapozva több millió ember életét mentették meg, és a várható élettartam drasztikusan nőtt. Ez a növekedés új gondolkodásmódot hozott a társadalmunkba, ami nem a betegségekre koncentrál, hanem az életminőségre. Minden krónikus megbetegedés évekbe telik felfedezni. A génjeink, az esetleges túlsúlyunk, az étkezési szokásaink, a fizikai, a mentális állapotunk pozitív vagy negatív irányban hatással van az egészségünkre. A tudósoknak egy kritériumra is szükségük volt, hogy mérni tudják az egészséget. Az "egészséges vagyok", vagy a "nagyon egészséges vagyok" nem tűnt túl tudományos megközelítésnek. A tudósok azt tanulmányozták, hogy a szervezetünk hogyan reagál a változásokra és a stresszre. Keresték, hogy a szervezet hogyan tud visszaállni a normális állapotba, s ezt milyen gyorsan képes megtenni. Ezt a képességet hívják homeosztázisnak. A homeosztázis testünk képessége a stabil állapot fenntartásához a környezet folyamatos változásai ellenére. A szervezetünk több ezer változással szembesül másodpercenként, és ha egészségesek vagyunk, akkor gyorsan visszanyeri az egyensúlyát. Ennek az alkalmazkodási képességnek az elvesztése betegségekhez vezet. Éppen ezért ma az egészséget úgy definiáljuk, mint a testünk alkalmazkodási képességét a folyamatos változásokhoz. A DNS-ünk állandóan harcol a károsító erők ellen, s igyekszik minimalizálni a károsodást. De ez a karbantartó rendszer 40 éves kor után nem elég hatékony ahhoz, hogy minden károsodást kijavítson. Tudni kell, hogy minden alkalommal, mikor egy sejt kettéosztódik, a DNS is osztódik, és lehetővé teszi a DNS lemásolását. A DNS géneket tartalmaz, amelyek a fehérjék előállításáért felelősek, és a fehérjék létfontosságúak az élethez. Ha a másolás  rossz, néhány szekvencia elfelejtődik. Ez a genetikai mutáció, ami felelős a rossz fehérjékért. Ez az egyik oka a krónikus betegségeknek. 

Itt jönnek a képbe az őssejtek, amik létfontosságúak a szervezetünkben. Szűz sejtek, még nem alakult ki, hogy milyen sejtté fognak válni. Mindenhol ott vannak a szervezetünkben, a csontvelő termeli őket, onnan kerülnek a vérbe, és a vérrel eljutnak minden szövetünkbe, és minden szervünkhöz. Az őssejtek alszanak egészen addig, amíg valamely szövetünk segítséget nem kér. Ekkor az őssejt hirtelen izomsejtté, csontsejtté, vagy olyan sejtté válik, amilyenre éppen szükség van. Korábban azt gondoltuk, hogy minden génünk folyamatos üzemmódban van, de az az igazság, hogy mindössze 10 %-a működik a génjeinknek folyamatosan. A többi csak akkor működik, amikor veszélybe kerülünk. A tudósok rájöttek, hogy ha 40 %-kal csökkentjük a bevitt kalóriák mennyiségét, akkor 30 %-kal megnő élettartalmunk. Mert az éhezés életveszély, s ezért bekapcsolnak a "túlélő génjeink". Főleg a szirtuin gén, amely aktiválja egy speciális enzim, a szirutin enzimek termelését. Ezek az enzimek minden életfunkciónkat és rendszerünket felpörgetik: a keringést, az immunrendszert, az agyat, a tüdőt, az emésztést, stb.  De a legérdekesebb az, hogy ez az enzim segíti a DNS stabilitását, és elnyomja a  normálistól eltérő DNS-változásokat. Mivel éhezni egész életünkben nem annyira kellemes, ezért a tudósok kerestek valamit, ami képes utánozni a kalória megszorítást éhezés nélkül. Megtalálták a vörösborban. A vörösbor polifonolokat tartalmaz, amelyek olyan molekulák, amitől a vörösbor vörös, a csokoládé barna. A szőlő, az alma, a hagyma, a mogyoró, a bogyós gyümölcsök tele vannak polifenolokkal.  A Resveratrol a vörös szőlő héjában található molekulák egyike, és főszerepet játszik a hosszú élet elérésében. Ezek a molekulák képesek aktiválni a szirutin géneket kalória megszorítás nélkül így segítve a gének kijavítását.  

Vagyis természetes növényi molekulákat fogyasztva be tudjuk kapcsolni génjeinket, hogy ezáltal élvezhessük a gyulladást csökkentő, antioxidáns, antibakteriális és vércukor szabályozó hatásaikat. Azonnal több energiánk van, jobb fókuszálást és koncentrációt biztosít. Csökkenti az izmok fáradékonyságát, javítja az izomkoordinációt.

Horváth Erzsébet 
Gyógynövény szakértő 
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu


Forrás:

https://www.youtube.com/watch?v=u5DXWL87A9o&list=PLHQcxSUeM5lVMho4BGYKHrvK-suBRxnfi&index=5

https://www.youtube.com/watch?v=CsdD_4gR6tU

https://www.youtube.com/watch?v=gFgI6j17jG4&list=PLHQcxSUeM5lWqNTTgfat53xilSYwqQsja&index=13

https://www.youtube.com/watch?v=k1fjlZtCNkg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése