2020. január 18., szombat

Újévi fogadalmak 2020Tettél Újévi fogadalmakat? Vagy úgy érzed, semmi értelme? 

A jól meghatározott célok, valóban előre visznek. De ezek nem biztos, hogy azok, amiket szilveszterkor koccintásnál hirtelen kiböksz. Hatékony célkitűzésért olvass tovább. :) Legelőször veregesd magad hátba azért, amit letettél az asztalra. Adj hálát azért, amid van! Nem értél el valamit, amit terveztél? Nem gond, van még időd! De azért gondold át, valóban olyan fontos-e számodra. A halogatás akár abból is táplálkozhat, hogy nincs összhangban a célod a szíved valódi vágyaival. Anyaként van még egy nagyon fontos dolog, a gyermeked. Hiába nyomják sok helyen, hogy anyaként is legyél határozott, önérvényesítő. Ha igazán a szívedre teszed a kezed, most úgyis a gyermeked a legfontosabb. Ha jön a foga és rosszul alszik, utána szívesebben dédelgeted a nyűglődős napon, mint lepasszolod. És ezzel semmi probléma nincs, sőt… De térjünk vissza a 2020-as terveidhez. Milyen terveid lehetnek, ha még egész évben otthon leszel a gyermekeddel? Az egyik leggyakoribb terület, ami előkerül a coaching ülések során, az életmódváltás. Egészségesebben táplálkozni, többet mozogni, lefogyni… Könnyebb elérni, ha másért is teszed. Tudatosítsd magadban, hogy egy egészségesebb életvitellel jó példát mutatsz a gyermekednek. Sőt energikusabbá válsz és sokkal jobb kedved lesz. Lásd magad előtt azt, akivé válni szeretnél. Érezd át, milyen lesz, amikor elérted a vágyadat. 

Határozhatsz meg célokat a családi életetekre vonatkozóan is. Bevallom, nekem ez az egyik kedvenc területem. Mikor csillogó szemekkel, mosolyogva mesélik a kellemesen együtt töltött pillanatokat az anyukák, akkor mindig megdobban a szívem. Lehet célod az, hogy több minőségi időt (amikor valóban egymásra figyeltek) töltsetek együtt, vagy az, hogy, többet dicsérjétek egymást. Csempéssz több élményt a szürke hétköznapokba. Ez lehet egészen apró dolog is. Egy kedves üzenet minden nap a párodnak, gyermekednek, önmagadnak (bár jobb, ha párod is beszáll a játékba és ő ír Neked). Akár azt is elhatározhatod, hogy minden nap sétáltok, megcsodáljátok a természetet, a várost, amit szeretsz. A lényeg az, hogy ne tartson vissza eső, hó. Tarts ki és az sikerélményt ad. Bátran tervezz előre. Hiszen egyszer eljön az ovis kor. Ha nem szeretnél visszamenni a munkahelyedre, vagy új terület kezdett el érdekelni, már merülj el benne. Tervezz, szerezz információkat, tanulj. Készülj tudatosan a váltásra, hogy könnyebb legyen. Ha elégedett voltál a munkahelyeddel és örömmel térsz oda vissza, akkor is gondolkodj el rajta, hogy tanulj valami újat. Egy nyelvet, egy hobbit. A tanulás edzésben tartja az agyad. Ettől rugalmasabbá, nyitottabbá válsz. És lesz miről beszélgetni azokkal a barátnőkkel, akiknél nincsen kisgyermek. :) A célok kitűzésénél a következő dolgokra figyelj: - konkrétan határozd meg, mit szeretnél elérni és mikorra. Pontos dátumot írj. Anyaként ne felejtsd el beleszámolni, hogy adott esetben lassabban fogsz haladni, mint korábban. - legyen elérhető a cél. De azért túl kicsit sem érdemes választani, mert nem fog motiválni. - pozitívan fogalmazz. Ne azt mondd, hogy nem eszek meg napi két tábla csokit, hanem azt, hogy napi egy tábla csokit eszek.


Ha már megvannak a céljaid, bontsd le kisebb lépésekre. A legjobb az, ha egyet rögtön meg is teszel. Vagy elkezded. Például megváltoztatod egy szokásod. Ha az a célod, hogy többet dicsérjétek egymást a családban, akkor azt már rögtön kezdheted is. Nem baj, ha eleinte kicsit erőltetettnek, esetlennek tűnik a helyzet. Csak bele kell jönnötök. Tudod, mindent gyakorolni kell. ;) Minden célt úgy határozz meg, hogy az pozitív változást hozzon a Te életedben is és a körülötted élők életében is. Legyen egy olyan célod is, amivel másoknak okozhatsz örömet. Hiszen adni szívet melengető érzés. Nem kell nagy dolgokat tenned. Elég, ha mától minden nap rámosolyogsz valakire. Akkor is, amikor nehéz napod van. És akkor is, ha napokig senki nem viszonozza. Soha nem tudhatod, hogy azzal a mosollyal mit adsz a másik embernek. Egy nagyon fájdalmas napon elmentem futni. Egy idősebb úr minden körnél a szemembe nézett és kedvesen mosolygott. A harmadiknál már én és is azt tettem és éreztem, lesz még újra jó kedvem. Hiszek abban, hogy az apró figyelmességektől lesz szebb a világunk.


Nyúlné Terpó Edit

gyógypedagógus, anya coach

https://fedezdfelmagad.hu/ https://www.facebook.com/fedezdfelmagad/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése