2020. március 1., vasárnap

Személyre szabott fürdőszobák


Otthonunk minden helyiségében törekednünk kell az összhangra, így a fürdőszobánk esetében is fontos, hogy megfelelő minőségű és stílusú bútorokkal rendezzük be. A két legfontosabb szempont fürdőszobai bútorok vásárlásakor, az alapanyag és a tárolókapacitás. Anyagának ellenállónak kell lennie a magas páratartalommal szemben és vízzárónak is kell lennie, mert egész biztosan érni fogja a víz a bútor egyes részeit. Műanyag, fém, üveg vagy gránit egyaránt előforduló elemek ebben a helyiségben. A fa természetes melegséget adó hatását egyik sem képes felülmúlni, viszont a víz és pára hatására megdagadhat, így fából készült bútorunk megvetemedhet. Ezért felületkezelést kell alkalmazni a természetes fa bútorok, kiegészítők esetében. 

A fafurnérozott bútorlapból készült bútor, a fából készültet idézi, viszont olcsóbb. Hosszú élettartam várható a jó minőségű dekorlapból készült elemekre, de áruk a fáéval vetekszik. A festett MDF kimeríthetetlen szín- és mintaválasztékkal bír, felülete szintén hosszú élettartamú, de sérülékeny.

A  laminált bútorlapból készített a legolcsóbb kategóriába tartozik, élettartamát a jó élzárás (ABS) növeli meg. Összességében elmondható, hogy a fóliával ellátott MDF lapok és az akril bevonatú bútorok a legelterjedtebbek a fürdőszobai bútorozásban. 
A mosdó és a csap környéke tagadhatatlanul a legfontosabb részei a bútornak és ezek azok a részek, amik a legtöbb nedvességnek vannak kitéve. Itt a legfontosabb a megfelelő vízzáró réteg kialakítása. Mosdónk alatt a bútor elrejti a szaniter ki- és bevezetéseit és a szifont is. Arról se feledkezzünk meg, hogy mennyi minden kap helyet egy fürdőszobában! Kozmetikumok, tisztálkodási- és tisztítószerek, törölközők keresik helyüket, így gondoljuk végig, minek kell majd helyet biztosítanunk ebben a helyiségben. Sokan még mindig hajlamosak könnyedén kezelni a fürdőszoba berendezését és utólag jönnek rá, hogy sok mindennel nem számoltak.
Nagyon fontos, hogy előre megtervezett, alaposan végig gondolt koncepció után rendezzük be otthonunk sok esetben legkisebb helyiségét. 
Az első fontos szempont, hogy mekkora terület áll rendelkezésünkre. Kis fürdőszobák esetén sem kell lemondanunk a gyönyörű designról, de a hasz- nálhatóságra és praktikumra fokozottan ügyelnünk kell. Legyen meg mindennek a helye és még mozogni is tudjunk. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a falra szerelhető mosdószekrények, szép formájú mosdóval. Még a takarítás is könnyebb alatta. Szettünk felső, általában falra rögzített részeiben, további tárhelyet nyerünk. A fenti elem frontja lehet tükrös vagy tükör nélküli. A nagy méretű tükrök optikailag tágítják a teret, ezért mindenképpen érdemes ebben is gondolkodnunk, ha pici a fürdőnk. Ha nagy, kényelmes méretű fürdőszobának örülhetünk, akkor hasznos a dupla mosdószekrény és dupla mosdó kombináció. Ez lehet egybeépített bútor vagy két különálló elem. A tárolással sem lesz gondunk, mindennek bőven jut majd hely és dekorációs elemekkel, például törölközőtartó létrával, kényelmes paddal is szépíthetjük a helyiséget. A világításra mindig helyezzünk nagy hangsúlyt úgy a fürdőnkben, mint otthonunk minden pontján. Fal- és padlóburkoláskor megtehetjük, hogy optikailag csaljunk. Becsapva térérzékünket elérhető, hogy távolabb vigyük azt, ami valójában közelebb van és fordítva, valamint sok apró trükkel élhetünk még burkoláskor. Hangsúlyozhatunk beugrófalszakaszokat, egy teljes falat vagy a zuhanyfülkét a burkolat segítségével. A matt és fényes csempék párosítása jó választás, mert egyedi hatást kelt. Fontos tudni, hogy a matt burkolat felülete némileg érdes, ezért nehezebb a tisztán tartása, mint a fényesnek. A fényes felületű anyagok némileg visszaverik a fényt, megsokszorozván ezzel a lámpák és a nap fényét.A burkolás magassága is egy érdekes és fontos kérdés. Régen mindig a mennyezetig burkoltak, ma ez már csak ritkán fordul elő. Most már többnyire az ajtó magasságát veszik alapul, ami általában 210-220 cm. Ezután a burkolólap mérete és a fugavastagság dönti el, hogy hogyan jön ki a lapok száma. s ezzel a burkolási magasság. Vannak olyan helyzetek, amikor lejjebb is megállhatunk, illetve nem kötelező minden falszakaszt burkolni. Ahová nem ér el a víz, ott elegendő egy speciális, vízálló falfesték is. Egy aranyszabályt tartsunk mindig be: a padló és a fal ne legyen egyszerre, egyformán domináns. Döntsük el melyiket szeretnénk kiemelni!


Varsányi Brigitta 
https://olinda-home7.webnode.hu/

Képek forrása:
www.hgtv.ca, bigstockphoto.com  


Belelapoznál a magazinunkba is?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése