2019. szeptember 8., vasárnap

10 egyszerű lépés a fáradtság elkerüléséhez10 egyszerű lépés a fáradtság elkerüléséhez

GYORSAN, AZONNAL, SÜRGŐSEN. Mindennapjaink tipikus szavai és elvárásai. No de meddig lehet ezt a túlpörgést bírni anélkül, hogy ne fáradnánk ki, ne merülnének le a tartalékjaink és végül ne égnénk ki?

Szeptember van, többségében túl vagyunk a nyaraláson és remélhetőleg feltöltődve térünk vissza a hétköznapokba. Az alábbi 10 lépés abban segíthet, hogy ha elfogy a lendület és kitör rajtunk a fáradtság, mi az a minimum, amit megtehetünk magunkért, vagy azért, hogy megőrizzük az energiaszintünket!1. Lélegezz! 

A légzés az egyik legelemibb és azonnal bevethető dolog amire szükségünk van, amikor fáradtnak érezzük magunkat. Ezért az első, amit a fáradtság ellen megtehetünk, hogy odafigyelünk a légzésünkre. A légzéssel egyrészt oxigén jut a sejtjeinkhez, másrészt tápanyagok a véráramba. Néhány mély légzéssel sokkal energikusabbá és nyugodtabbá válhatunk.2. Legyél aktív!

A sportolás egyértelműen magasabb energiaszintet és életminőséget eredményez. Amikor sportolunk, az növeli a szívünk, a tüdőnk és az izmaink teljesítményét. A sport is javíthatja az agyunk működését is.3. Fogyassz bőségesen vizet!

Az elegendő folyadékbevitel a testünk egyik fő energiaforrása. A szomjúság érzése annak a jele, hogy az energiáink kimerülőben vannak. A kiszáradás energiacsapoló és fáradságot eredményez azáltal, hogy csökken a testünkben a vér mennyisége.4. Egyél gyakran, kis adagokat!

Amikor az energiánk szintje problémát jelent, akkor jobb többször kisebb adagokat enni, mint naponta háromszor bőségesen étkezni. Ez segít szabályozni a vércukorszintet, valamint az energia is fokozatosan szabadul így fel.5. Hallgass zenét!

Az unalom fáradtsághoz vezet, tehát a dolgok megváltoztatása energiát adhat. Ezért kapcsoljunk be zenét, engedjük el magunkat, táncoljunk és énekeljünk teli tüdőből. :-) Energizál és szórakoztató is egyben.6. Mondd ki!

Amikor valami foglalkoztat, mondjuk ki! A gondolatok vagy érzelmek magunkban tartása, egyebek mellett fáradságot is okoz!7. Szunyókálj egyet!

Ha nem tudunk annyit aludni, mint amennyire szükségünk lenne, vagy ránk tör a délutáni fáradtság, szundítsunk egyet a nap közepén - nem többet, mint 20 percet. Ezzel könnyen új erőre kaphatunk és fel is töltődünk energiával.8. Legyél - inkább - optimista!

A negatív szemlélet hatalmas energianyelő és gyakran párosul a produktivitás alacsony szintjével. A negatív gondolatok elég kimerítők, ezért kapcsoljunk át és nyerjünk energiát a pozitív hozzáállásból.9. Feküdj le korábban!

A nem elegendő alvással rengeteg energiát pazarolunk el, ráadásul a tudósok szerint is sok negatív mellékhatása van. Elég korán kell lefeküdni ahhoz, hogy elegendő alvásmennyiséghez jussunk. Ha azok közé tartozunk, akik figyelmen kívül hagyják a fáradtság jeleit, az hosszabb távon meglehetősen megterhelő, fárasztó és leginkább nagyon veszélyes lehet az egészségünkre és a kapcsolatainkra nézve is.10. Állítsd le az információ dömpinget!

A különböző médiafelületek olyan érzékszervi élményeket tálalnak fel nekünk, amik még akkor sem "táplálnak" bennünket, ha élvezetesnek is tűnnek. A túl sok információ a kimerültség és a fáradtság érzését hagyhatja maga után. Próbáljuk meg kikapcsolni a képernyőket, telefonokat, és valami olyasmit csinálni, ami a testünket és a lelkünket is táplálja. Olyan dolgokat, amiktől jól érezzük magunkat, de semmi közük nincs a technológiához.A fáradtság egy csomó készségünktől és a józan ítélőképességünktől foszt meg, sőt, elvakít bennünket a saját kreativitásunkra nézve. Könnyen tűnhet úgy, hogy éppen akkor sztrájkol, amikor a leginkább szükség lenne rá, hogy a legjobb formánkat hozzuk. Ne várjuk meg, amíg mindez megtörténik, használjuk ezeket a technikákat és járjunk egy lépéssel a fáradtság előtt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése