2019. október 31., csütörtök

Gyermekbetegségek

Lassan az ősznek is vége lesz, és beköszönt a tél. Sokan érzik, hogy elfáradtak, az energiatartalékaik lemerültek. A gyerekek a harmadik hónapot kezdik az iskolapadban, így nem csoda, ha utoléri őket minden betegség. Nem beszélve arról, hogy gyakran nehéz megoldani a beteg gyermek felügyeletét, hisz nem minden munkahely családbarát, s gyakran a sokat betegeskedő gyermek édesanyját elbocsájtják az állásából. Itt is, mint mindenhol a megelőzésre kell koncentrálnunk. Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a gyermekeknek épp annyira szükséges a vitaminok pótlása, mint a felnőtteknek. Naponta legyenek kint a szabad levegőn egy órát, s ez alatt játszanak, rohangáljanak, hogy le tudják vezetni a bennük felgyülemlő feszültséget. Ha mindezek ellenére a csemeténknek nyugtalan az alvása, akkor készítsünk neki hársfavirág fürdőt úgy, hogy egy nagyobb edénybe áztassunk le hideg vízbe egy éjszakára 50 gramm hársfavirágot. Másnap ezt a vizet felmelegítve adhatjuk a fürdővízhez, s legalább 20 percig tartson a fürdő. Gyakori a gyermekkori étvágytalanság, ilyenkor a kicsi fáradt, karikásak a szemei. Ekkor 50 gramm kakukkfűből készítsünk fürdővizet a fentiekhez hasonló módon. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy az étvágytalanság, esetleges hasfájás mögött nem áll-e szorongás, idegesség. Ha igen, akkor levendula illóolajat párologtathatunk a szobájában, illetve kamilla vagy citromfű teát igyon naponta egyszer. 

Beköszöntött nálunk is a hideg időszak, ilyenkor megnő a megfázásos megbetegedések száma. A legegyszerűbb gyógy- módok közé tartozik, hogy dugjuk ágyba a kis beteget (egy jó könyv, vagy a kedvenc meséje segíthet ebben), itassunk vele sok teát. Sokat segít a természetes antibiotikumként emlegetett vöröshagyma. Akár egy fél vöröshagymát elhelyezhetünk a szobájában, aminek az illóanyagát belélegzi, de az is hasznos, ha kicsit enni is tud belőle. A vöröshagyma tea anyám titkos receptje volt minden télen.
Gyakori probléma szokott lenni az óvodás, kisiskolás gyermekek körében a fejtetű. Gyakran az érintett szülő nem ismeri el, hogy probléma van, mert úgy érzi szégyenbe kerül ő és a családja. A patikában rengeteg tetűirtó kapható, de létezik gyógynövényes megoldás is a problémára. Két púpozott evőkanál diólevelet fél liter vízben felforraljuk, majd állni hagyjuk. Ezt a főzetet leszűrjük, s leöblítjük vele a hajunkat. Ki kell emelnem, hogy mindig az egész családot kezeljük, hisz ha csak egy tetű is átkerül a másik családtagra, akkor ismét felüti fejét a tetvesség. Egy felnőtt állat 150 petét tesz le, s ezek két hét alatt ivarérettek lesznek. Az újrafertőzés elkerülése végett a sapkákat, ágynemű huzatokat magas hőfokon kell mosni.

Horváth Erzsébet
Gyógynövény szakértő
https://zsoka-fitoteka.webnode.hu

Forrás:
Maria Treben: Egészség Isten patikájából
Maria Treben: Gyermekbetegségek
Michael Tierra: Gyógyfüveskönyv
Ha érdekel online magazinunk legújabb száma, kattints a linkre:
http://online.flipbuilder.com/ryiw/blks/mobile/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése