2020. március 26., csütörtök

Cassia és Amla

Nem tudom, ki hogy van vele, de én úgy vettem észre, hogy mi nők soha nem vagyunk megelégedve a hajunkkal. Akinek egyenes van, az göndör szeretne, akinek göndör van, az meg egyenesíti. Egy dologban azonban mindannyian egyetértünk, hogy frizurától függetlenül ragyogó, erős, egészséges hajat szeretnénk. Ez nem volt ez máshogy régen sem, s ehhez pedig a természet kincseit használták fel. Erre mutatok most be két Indiából származó gyógynövényt. 

Cassia
Szokták „szőke henná”-nak vagy semleges hennának is hívni, holott valójában nem kapcsolódik a hennához, talán csak annyiban, hogy hasonló kondicionáló előnyöket biztosít a hajnak, de szín nélkül. Míg a henna a vöröses színeket, addig a cassia az arany tónusokat emeli ki. A henna színe állandó, a cassia lekopik. A Cassia Obovata egy ajurvédikus gyógy- növény, amit természetes hajápoló kezelésként használták Indiában évszázadok óta. Gyönyörű ragyogást ad a hajnak, miközben kondicionálja és erősíti azt. Javítja a fejbőr állapotát, segít eltüntetni a korpát, gyógyítja az irritált, viszkető fejbőrt. A cassia pornak enyhe színező hatása is van, amit szőke, illetve ősz hajon képes kifejteni, ahol is egy arany szőke ragyogást ad. Sötétebb hajon nem lehet észrevenni változást, mivel világosítani nem képes. Viszont minden esetben beszámolhatunk arról, hogy érezhetően javul a haj állapota. Természetes gyógymód a tetvek ellen, ami így tanév kezdés elején nem elhanyagolható, hiszen ilyenkor gyakran pár nap alatt az egész család fertőzött lesz, anélkül hogy ezt kezdetben észrevennénk. Ha hajszínezőként akarjuk használni, akkor 50 Celsius fokra melegített 3,5 dl vízzel keverjünk ki 100 g port. Így kapunk egy paszta állagú krémet, amit fel kell vinni a hajra, majd tekerjük fóliába, s húzzunk rá sapkát. Egy óra után bő vízzel le lehet mosni, a kimosásban segíthet a hajbalzsam. Tipp: a cassia is, ugyanúgy mint a henna, szereti, ha előtte való nap kikeverjük, s tud egy éjszakát pihenni. Külön jól jön, ha ezt enyhén citromos vízzel tesszük. A felviteléhez érdemes egy törölközőt a nyakunkra teríteni, hogy megvédjük a ruhánkat, illetve a fürdőszoba csempére újságpapírokat teríteni, mert így nagyon gyorsan fel tudunk takarítani. Egyébként frissen nagyon szépen bárhonnan letörölhető. Én úgy gondolom ez a kevés kellemetlenségért bőven kárpótol minket a gyönyörű hajkoronánk. Ha hajkondícionálóként szeretnénk alkalmazni, akkor részint ugyanúgy járunk el, mint ahogy fent leírtam, csak a hatóidők változnak. Világos színű hajon 15-20 perc, sötétebb színű hajon akár 60 percig is rajta maradhat. Amit fontos kiemelni, hogy mindegy mi célból használjuk, de mindenképp fontos, hogy előtte való nap végezzünk egy kis területen allergia tesztet. Hogy mire kell figyelni a vásárlásnál? Arra, hogy az összetevők listáján ne legyen semmilyen más termék. Azaz a tasakban csak a szárított levél lehet porrá őrölve. Illetve próbáljunk olyan márkát használni, amin feltüntették, hogy mikor csomagolták. Törekedjünk arra, hogy viszonylag „friss” legyen.  

Amla
Az Amlát szokták indiai egresként is emlegetni. Alapvetően egy ajurvédikus gyógynövény, amelyet mind a haj, mind pedig az egész test jólétéhez használják. Az indiai egres egy kicsi vagy közepes méretű lombos fa Indiában, bogyói savanyú, keserű ízűek. A hinduizmusban az amla fát szentnek tekintik, s Lakshmi istennőnek ajánlották. A bogyókat árnyékban szárítják meg, hogy ne veszítsenek C-vitamin tartalmukból, majd finom porrá őrlik. Én porként használtam, ami a hajgyökér ápolására szolgál, így megelőzhető a hajszálak idő előtti kihullása. Az amla megőrzi a melanint, így megakadályozza a korai őszülés kialakulását. A világos barna port könnyű kikeverni, hamar el lehet vele érni a krémes torta állagot. Jól tapad a hajszálhoz, s gyorsan ki lehet öblíteni a hajból a pakolást. Már az első használat után lágy és szellős lesz a haj. Itt is, mint minden egyes terméknél, amit most kezdünk el használni, kötelező az allergia teszt. Hogy mennyit kell vásárolni belőle, hogy elég legyen a hajunkra? 
- 100g a rövid, illetve a vállig érő hajhoz
- 200g a váll és a derék közötti hajhosszhoz
- 300g a deréknál hosszabb, vagy nagyon göndör hajhoz


Horváth Erzsébet 
Gyógynövény szakértő
 https://zsoka-fitoteka.webnode.huNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése