2019. november 10., vasárnap

Így teheted szebbé egy anya napját!


Amikor egy baba megszületik, az mindenki számára nagy esemény. A nagyszülők, barátok, szomszédok, járókelők, mindenki szeretne egy kicsit részese lenni ennek az örömnek. 
És elkezdenek beszélgetni az anyukákkal. Akkor jönnek a furcsábbnál furcsább kérdések és a gyakran tapintatlan tanácsok. Sokszor úgy, hogy teljesen ártalmatlannak gondoljuk a témát és valóban csak beszélgetni szeretnénk. De tartsuk szem előtt, hogy az anyák lelke érzékeny. Egy számukra teljesen ismeretlen helyzetben vannak. Szeretnének mindent megadni a gyermeküknek, de nem minden esetben tudnak. Sőt… Szinte mindig van valami, ami nem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Komplikált lett a szülés, nem tudnak szoptatni, nem tudnak hordozni, nem tudnak aludni és ettől türelmetlenek lesznek… Bármi közbejöhet. Ne nehezítsük a dolgukat, azzal, hogy folyamatosan feltépjük a sebeket. 

Mutatok egy-két példát, hogy értsd, miért nem jók a szokásos kérdések, sablonos mondatok. “-És szopik a baba? - Nem. - Miért? Pedig a szoptatás nagyon fontos, sok kutatás bebizonyította.” Például azért nem szopik a baba, mert az anya egészségügyi okokból nem szoptat- hatja, vagy nem kaptak megfelelő segítséget, így nem indult el a tej. És még sorolhatnánk az okokat. Nagyon szerette volna szoptatni, minden kutatásról hallott már ő is és épp eléggé emészti magát. Inkább abban erősítsük, ami jól megy neki. “- Átalussza már az éjszakát? - Nem. - Még nem? Pedig más gyerek ilyenkorra már….” Ő nem más gyerek. Számos oka lehet, hogy nem alszik jól. Nem nevelés kérdése. Az az édesanya pedig pont elég kimerült attól, hogy nem alszanak. Nem kell még a kedvét is elrontani. Az ilyen példákból könyvet tudnék írni, de nem érzem, hogy előre vinne. A továbbiakban inkább azt szeretném megmutatni, milyen egyszerű mondatokkal adhatunk támogatást. Attól függően válasszunk témát, milyen kapcsolatban állunk az édesanyával. Csak összefutunk az utcán és kedveskedni szeretnénk, kicsit szóba elegyedni, akkor dicsérjünk meg valamit. A baba szép szemeit, az anyuka mosolyát. Hagyjuk a személyeskedő témákat. Távoli ismerősünktől, akivel ritkán beszélünk, megkérdezhetjük, mi a kedvenc közös programja a gyermekével. Lehet, első olvasásra ezt furcsának gondolod. 

Nézz most más szemmel a helyzetre. Ebbe még lehet, hogy ő sem gondolt bele. Egy fárasztó éjszaka, nehéz napok után, végre a jóra fog figyelni. Eszébe jut egy kellemes séta, vidám fürdetés… Máris szebbé tetted a napját. Kolléganőtől (ha egyébként nem csak köszönni szoktatok egymásnak), már kérdezhetsz személyesebbet. Hogy telnek a napjai? Milyennek éli meg az anyaságot? Csak hagyd, hogy meséljen. Vagy ha fáradt, mesélj Te, vagy főzz neki egy kávét. Barátnő: Te lehetsz az, aki a leginkább tudja támogatni. Nincsenek generációs különbségek, csak jó kapcsolat. Hagyd, hogy meséljen. Nem kell kérdezni, feltétlenül tanácsot adni. Ne érezd magad rosszul, ha nem tudsz mit mondani. Csak mondd el, hogy ott vagy mellette. Hangoztasd sokszor, hogy bármikor hívhat. Ha eltűnne, írj rá. Amennyiben most nehéz a barátnődnek belerázódni az új helyzetbe, az biztosan megkönnyíti, ha tudja, Rád mindig számíthat. És dicsérd! Egy baba nem ad arról visszajelzést, hogy jó anya valaki. Sőt. Adott esetben sokat sír. Amitől egy anya azt érezheti, mindent rosszul csinál. Te vedd észre azt, ami jó. Lásd meg a kicsi mosolyát és jegyezd meg hangosan, hogy milyen szépen mosolyog az anyukájára. Vedd észre, hogy mennyire igyekszik a barátnőd és mennyi mindent tud már az ő gyermekéről. Gyorsan cserél pelust, tudja, milyen hőfokú vízben szeret pancsolni a babája. Apróságokat keress. És időnként csak beszélgessetek egy jó vígjátékról, szép emlékekről. Nevessetek. Nagymamák. Tudom, hogy sok mindent máshogy tesznek és látnak a mai anyák, mint Ti. És lehet, hogy valóban rosszul. De hagyd, hogy rájöjjenek. Hagyd, hogy megismerjék a gyermeküket és kialakítsák a saját szokásaikat. Amikor panaszkodnak, hogy nehéz, csak tartsd bennük a lelket. Mondd el, hogy Neked is az volt, de túljutottál rajta. Elmesélheted azt is, hogyan lett jobb. A jó példa többet segít, mint egy kritika. Mondd el, mi az, amit jól csinálnak. Talán Tőled a legfontosabb hallaniuk. Hiszen ki ne örülne annak, ha az anyósa, vagy az anyukája meglátja és elismeri az erősségeit. Azt tapasztalom, hogy sok anyának már bőven elég lenne, ha a környezetében legalább egy valaki támogatná. Sokszor az csodát tud tenni velük, ha csak meghallgatom őket és nem mondok ítéletet semmilyen irányba. Egy-két jó kérdéssel sokat segíthetünk. Bizonyítsuk be, hogy szép ez a világ! :) 

Nyúlné Terpó Edit 
gyógypedagógus, anya coach 
https://fedezdfelmagad.hu/
 https://www.facebook.com/fedezdfelmagad/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése