2019. november 27., szerda

Tűnemezelés

Sosem hallottam a tűnemezelésről azelőtt. A babuska brand megalkotóját, Petrákné Vass Gabriellát kérdeztem, hogy mi is ez.

Gabi, Ahogy említettem is neked, én még sosem hallottam a tűnemezelésről. Szerintem nem vagyok egyedül. Elmondanád, hogy mit csinál az, aki tűnemezel? 
Igen' Nem vagy Te ezzel egyedül, sokan nem hallottak még róla. Picit talán elterjedtebb a vizes nemezelés. Ez a tűnemezelés, ez egy száraz technika. A nemezeléshez csak gyapjúra, nemezelő tűre és szivacsra van szükség. A tűt a gyapjúba kell bökni, a tű tüskéi a szálakat betolják a többi közé, így a gyapjú tömörödik. Hogyan jött az ötlet, hogy éppen ebben éld ki a kreativitásodat? Mindig is kreatívkodtam: filcből virágok készítése, horgolás, gobelinezés. A nemezelés a legújabb szerelem, nemrég kezdtem vele foglalkozni. Az interneten figyeltem fel egy nagyon kedves hölgy által készített babákra. Nagy csodálója lettem és elkezdtem a technika után járni, olvasni, videókat nézni. Mint sok más kreatív hobbi, ez is egy magányos tevékenységnek tűnik. Mit ad neked ez a hobbi? Az alkotás örömét, hogy elképzelek valamit és megpróbálom megvalósítani. Legyen az a baba ruhája, haja. Mindegyik picit más, egyedi. Ha van egy hobbink, az kiragad minket a napi megszokott rutinunkból. Közben repül az idő. Hogyan álmodod meg a figurákat? Alaposan megtervezed őket előre, vagy hagyod, hogy vigyen a fantáziád alkotás közben? Kigondolok valamit, de a végeredmény nem mindig az lesz, mint amit előre elterveztem. Néha folyamat közben jönnek az új gondolatok, ötletek, amiket aztán belecsempészek, és ezáltal megváltozik. Viszont ha konkrét kérést teljesítek, próbálom az illető személyére szabni. Rengeteg féle alkalomra kérnek babát, legyen az esküvő, szülinap, névnap, ballagás esetleg karácsony. Beszéltünk már erről korábban, hogy a kreatív emberekben van egy ilyen nehezen csillapítható igény, hogy kiéljék a kreativitásukat. Sokszor igazi cél nem is kell, az alkotás öröme amire nekünk szükségünk van. Ennek ellenére mégis van-e valami konkrét célod, hova szeretnél fejlődni? Fejlődni mindig van hova, nagyon sokat szeretnék még tanulni, fejlődni, tanfolyamokon részt venni. Akit érdekel, hol tudja megnézni az alkotásaidat és hol tud téged esetleg virtuálisan követni? A Facebook-on és az Instagramon is jelen vagyok babuska néven. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése