2019. december 17., kedd

Kóstold meg a szusit! 鮓



A szusi (angolul: sushi) főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri eredetű élelmiszerrel, pl. algával együtt tálalnak. Bár sokan úgy gondolják, hogy a szusi egyenlő a nyers hallal, ez nem így van, bár tény, hogy az is lehet az egyik összetevője. 

A szusi hagyományos változatában erjesztett halas rizs, amit sóban tartósítanak. A rizsbe csomagolt hal erjedésének oka, hogy az erjedő rizsből keletkező ecet aminosavakká bontja le a halat. Eredménye az umami nevű íz, ami a japánok szerint az ötödik alapíz az édes, sós, savanyú és keserű mellett. Eredetileg csak a halat fogyasztották el, a készítéséhez használt rizst eldobták. A mai változatot, amit világszerte szusiként ismernek a XIX. század közepén alkották meg. A különféle szusitípusok közös eleme a szusirizs. 

A szusifajták különbözősége az egyes feltétekből vagy töltelékekből ered, illetve a módból, ahogy ezekből összeállítják az ételt. Ugyanazokat az összetevőket hagyományos és modern módon is össze lehet rakni. Főbb típusai a nigirizusi, (“kézzel formált szusi"), makizusi („tekert szusi"), osizusi („préselt szusi”) , inarizusi („töltött szusi”) , szukeroku (az inarizusi és makizusi kombinációja), csirasizusi („szétszórt szusi”) narezusi („érett szusi”) .
Az egész világon való elterjedése azt hozta magával, hogy létrejöttek olyan változatok is, amelyeket csak a nyugati országokban ismernek, de Japánan szinte sehol nem megtalálhatóak. Ezek közül a legnépszerűbb a kaliforniai tekercs. Ezt bátran ajánlhatjuk kezdőknek. Avokádó, rákszirom, és uborka van benne. Sok másfajta tekercs létezik, pl. a philadelphiai tekercs ami szinte mindig füstölt lazacból, krém- sajtból, uborkából és/vagy hagymából áll, vagy a seattle-i tekercs amiben avokádó, uborka és nyers vagy füstölt lazac van. Tálalása: A szusit hagyományosan minimalista japán stílusban tálalják geometrikus, egy- vagy kétszínárnyalatú fa- vagy lakktányéron. 

Éttermekben gyakran kaiten zusi stílusban szolgálják fel, ennek jelentése „szusivonat”. Ilyenkor futószalagon haladnak el a vendégek előtt a különböző típusú szusik, és mindenki a neki tetszőt emeli le. Szusi etikett: A nigirizusit hagyományosan kézzel eszik, mert a rizs olyan laza, hogy a szájban szétesik. Ez formális alkalmakkor is elfogadott, de terjed az evőpálcika használata. A szójaszószt kis szószos tálkában tartják, és bár sokan a rizses felét mártják a szószba, az etikett szerint illik megfordítani és a feltétet belemártani, mert a rizs lazasága miatt széteshet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése