2020. március 2., hétfő

Itthon Otthon van - A Velencei tó melletti milliőben rejlő lehetőségek


„Itthon Otthon van”
Az utazási szokásaink időről időre átformálódtak. Nem igaz? Manapság már egy olyan világot élünk, amikor a hétvégi pihenés egyre jobban felértékelődik. Az a formája, amikor a családunkkal vagy baráti társaságunkkal elutazunk itthon, Magyarországon valahová.
Gondoljunk csak úgy igazán bele. Miért is ennyire fontos ez manapság? Van az a mondás, hogy  a szürke hétköznapokból való kiszakadás, az a bizonyos mókuskerék, és a rutinszerű feladatok elvégzése.
Ezen tényezők tudták felértékelni a belföldi turizmus fejlődését és előre törését. Számos helyen élvezhetjük a csendet, az ottani illatokat, nyugalmat, kikapcsolódást.  Rengeteg olyan programot tudunk ezeken a helyeken szervezni, ami a nagyobb városi forgatagban szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ilyen például a grillpartyk baráti társaságokkal. Családdal való közös pihenés, wellness-es feltöltődés.
Magyarországon számos lehetőség közül választhatunk a fenti igények kielégítésének mezsgyéjén. Ha hegységekre, dombos tájra vágyunk, ahhoz is találhatunk helyszínt, ugyanakkor 3 nagyobb tavunk mellett is tudunk kikapcsolódós élményeket szervezni.
A Balaton, a Velencei tó és a Tisza tó egyaránt alkalmas hétvégi programok kivitelezéséhez.

A Velencei tó
A Velencei tó, Európa egyik legmelegebb tavának is mondott természetes vízforrás. Vize a nyári időszakban el is érheti a 26-28 celsius fokot.  A víz összetételének köszönhetően a fürdőzés mellett reumatikus panaszokra is kiváló lehet.  Földtörténeti szempontból ugyan fiatal tavacskának is mondható, a maga 26 négyzetkilométerével, hiszen „csak” 12-15 ezer évvel ezelőtt alakult ki két párhuzamos törésvonal között.
Az árkos mélyedést egyrészt a zivataros szelek egyre jobban kimosták, másrészt a hordalékok, a felszíni vizek és esőzések, továbbá a környéken élő birtokosok újra és újra feltöltötték, tehát a tó hol kiáradt, hol kiszáradt. A tó az elmúlt másfél évezred folyamán tizennégyszer, azaz átlagosan mintegy 100 évente száradt ki. Jelentős részét ma is nagy mértékben nádasok borítják.
Számos szállás lehetőséget, vendégházat találunk szerte a tó körül, akár Gárdonyban, Velencén, Agárdon járunk, hogy a legnagyobb városokat említsük. A kisebbek tekintetében érdemes beszélni Dinnyésről, hiszen az itt található tanösvény számos természeti kincset tartogat az ide látogatónak.

Az egyik leglátványosabb jelenség a vadlibahúzás (ami ősszel figyelhető meg) – akár húszezer vagy még több állatot láthatunk egyszerre.  A vértesi ludak mellett számos féle récefaj és vadlúdfaj, kócsag, szürke gém, réti sast lehet a fényképezőgép lencséjére kapni.

A madárfigyelő toronyban megbújva leshetjük az állatok szabad életét és a természet változásait. Azonban bizonyos időszakokban érdemes gumicsizmában érkezni és melegen öltözni, távcsővel felszerelkezve.

Az ösvény 15 km hosszú, és 3 nagyobb részből áll.

Tóparti túra (8 km)
Dinnyéstől Agárdig tart és híres arról, hogy a vízben őshonos ragadozó halak vannak. (harcsa, hüllő, csuka, stb.) – kitűnő alap a horgászatra -

Szikes túra (4 km)
Kerékpárral vagy lovaskocsival is végig mehetünk. Az útvonal a fertőtől az Elzamajori Pelikán házig vezet.

Müller István túra (3 km)
A körséta alatt megcsodálhatjuk a nádasok, szigetek élővilágát, és a kilátóból végig tekinthetünk az egész fertőn. Az út gyakran pallókon és kis hidakon vezet keresztül, így gyermekek számára is plusz élményt nyújt.
A tanösvényrészlet elnevezése a fertőnél közel 50 évig dolgozó természetvédelmi őrnek, Müller Istvánnak állít emléket. Megközelítése Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati részénél kezdődik.


Szállás lehetőség– Vadlúd VendégházTávol a város zajától egy olyan helyen található a Vadlúd Vendégház, amit körbe vesz a falusi nyugalom és akár nagy családosok, akár kisebb-nagyobb baráti társaságok is megtalálják a saját maguk kényelmét és élményekben gazdag napokat tudnak eltölteni Dinnyésen.
A fiatal és idősebb párok is megtalálják a számításikat. Kirándulásra, kerékpározásra, strandolásra vágyók, de a kulturális élmények keresőinek is tökéletes választás, hisz a környéken számos kulturális emlék található.

A Vadlúd Vendégház 2 apartmanháza a Rózsa és a Levendula barátságosan berendezett, minden igénynek megfelelő épület, ahol még wellness lehetőséget is találunk. A finn szauna mellé tartozik egy jakuzzi is, így a Vendégházban valóban meg tudjuk élni az igazi csendes regenerálódást, kikapcsolódást.  www.vadludvendeghaz.hu

Milyen programokkal tervezhetünk?

A Velencei tó gazdag élővilága, kellemes atmoszférája, nyugodt, zegzugos kis öblei tökéletes helyszínként szolgálnak, ha mindentől távol szeretnénk lenni.

Ha inkább a kiránduló programokat választanánk a bekuckózós helyett, többek közt a Dinnyési várparkhoz, a Dinnyési- fertő Természetvédelmi területhez, az Agárdi Nádasdy-kastélyhoz érdemes ellátogatni. Kápolnásnyéken és Pákozdon történelmi lenyomatokat találhatunk a helytörténeti kiállítás és a pákozdi emlékpark mivoltában. A közeli kis és nagyvárosokban számos egyéb nevezetességet látogathatunk meg egyaránt. Székesfehérvár mindössze 16 km távolságra fekszik Dinnyéstől, de akár az ugyan picit távolabb fekvő, de kultúrális kincseket tartogató Veszprém is lehet az egyik tervünk a városnéző programokhoz.


Lehetőség nyílik a tó körül biciklizni,

...nagyokat sétálni,

.... pihenni,

.... horgászni,

....felfedezni a környék természeti és kulturális kincseit,

....csak úgy élvezni a csendet,

....vagy akár vitorlázni. És tovább. Szinte kifogyhatatlan a választék. 


Rádai Barbara
Tartalommarketing szakember
radaibarbara@gmail.com
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése